135 Mbit/s i Teliasoneras 4g-nät

4G Smartphones och modem med stöd för lte cat4 gör att det mobila bredbandet når nya topphastigheter. I Telekom idags modemtest fick vi 135 Mbit/s ur Telias 4g-nät.

135 Mbit/s i Teliasoneras 4g-nät

Det var med viss förvåning vi konstaterade att mätningen via Bredbandskollens tjänst stannade på 135 Mbit/s i nedlänk och 48 Mbit/s i upplänk. Det var i samband med test av Huaweis mifi-modem E5372 i mitten januari.

Mätningen gjordes mot Telias mobilnät och Nicholas Rundbom som är ansvarig för extern kommunikation på Mobility Services där har inte hört om någon som noterat så hög överföringshastighet tidigare. Det finns inte heller mätningar med motsvarande resultat listade på Phone House-tjänsten 4g-patrullen. Toppnoteringen där ligger på 102 Mbit/s och den gäller Tele2/Telenors nät på en plats i Stockholm.

Så kanske har Telekom idag mätt upp någon slags inofficiellt 4g-rekord för Sverige? Den gjordes alldeles i närheten av Telias kontor i Umeå och uppenbarligen under gynnsamma förutsättningar. Försök att upprepa eller slå toppnoteringen på 135 Mbit/s har inte resulterat i hastigheter över 92 Mbit/s. Oftast har de istället gett 65 till 75 Mbit/s.

Inte tala hastighet

Lte cat4 har enligt Telias nätchef Tommy Ljunggren funnits i deras nät en längre tid och innebär att man optimerar överföringshastigheter i befintliga radiokanaler. Det som hänt på senare tid är att det har börjat komma smartphones och modem med stöd för cat4 (se faktaruta).

Trots det är Telia och de andra operatörerna försiktiga med att marknadsföra mobila datahastigheter numera, efter kritik kring hur de bygger upp och hanterar kundernas förväntningar.

– Det är kanske intressant för en liten teknikintresserad kundgrupp att få veta att 150 Mbit/s är möjligt, men inte för den stora massan. Att utlova höga hastigheter riskerar snarare att skapa missnöje i onödan, trots att kundupplevelsen egentligen inte har påverkats av att hastigheten är lägre än utlovat, säger Nicholas Rundbom.

Datavolymen taket

Telia kommunicerar generellt datahastigheter via 4g på upp till 40 Mbit/s för sina abonnemang, med möjlighet i slå på upp till 100 Mbit/s. Men i praktiken är det datavolymen som gör att kunderna slår i taket. Med en stabil uppkoppling på 40 Mbit/s och ett modernt användarmönster med strömmad video är det snabbt gjort.

Telias största datapott för mobilabonnemang och mobilt bredband ligger på 10 GB i månaden. Under Telekom idags test av mifi-modemet gick det åt 24 GB data för den uppkopplade familjen med fyra personer över en långhelg.

– Genomsnittsförbrukningen i vår kundbas ligger på runt 1 GB i månaden. Så dagens datapotter räcker för de allra flesta kunderna. Samtidigt är de inte statiska utan kommer att förändras över tid, säger Nicholas Rundbom och påpekar att det alltid kommer behöva finnas en koppling mellan hur mycket data kunderna förbrukar och hur mycket de betalar för det.

Fakta

Kort om lte cat4

Lte cat4 är en teknik för att optimera överföringshastigheter i befintliga radiokanaler för 4g. Den möjliggör datahastigheter på upp till 150 Mbit/s genom metoden att aggregera två bärare i radiospektrumet på vardera 10 MHz. Lte cat4 lanserades i juni 2013 i smartphones med Qualcomms Snapdragon 800-chipset.

Här är exempel på produkter med stöd för lte cat4: Huawei E3276, Huawei E5776, Huawei E5372 (test), LG G2 (test), Sony Xperia Z1 och Compact, Samsung Galaxy S4 med 4g+ och Samsung Galaxy Note 3.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.