18 månaders arbete bakom när Epos ger sig in på videomarknaden

Videomöte När Epos ger sig in på videomarknaden gör man det i starkt samarbete med Microsoft. Baren Vision 3T funkar endast med Teams-room till att börja med.

18 månaders arbete bakom när Epos ger sig in på videomarknaden

Epos är det nya varumärket för det som tidigare hette Sennheiser Communications, som främst är förknippade med headsets för kontorsbruk. Men världen förändras och video har det senaste året växt sig enormt starkt – därför är det inte överraskande att Epos nu lanserar en videobar.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår unika digitala Premium-tjänst öppen bara för prenumeranter.
  • Ett nischat nyhetsbrev för just ditt intresseområde; Professional eller Contact Center.
  • Full tillgång till vår digitala kunskapsbank med över 16 000 artiklar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

– Vi såg den här utvecklingen redan innan pandemin och har jobbat med den här produkten i 18 månader. Vår säljavdelning hade då kommit tillbaka till utvecklarna och berättat om det behov som fanns ute i verksamheterna, säger Theis Mörk som är produktchef på Epos.

Redan innan pandemin snabbade på omställningen till digitalt samarbete så fanns det tydliga tendenser till tillväxt för videomötestjänster som Zoom och Microsoft Teams. Epos är inte ensamma om att satsa hårt på hårdvara för mötesrum, men Theis Mörk tycker att de har sitt eget anslag på det.

– Vi ville hitta ett sätt att göra det väldigt enkelt att ta sig in i videomötet – det ska räcka med ett klick för att starta mötet. Dessutom ska den vara enkel att installera och konfigurera, och underhålla. Vi hör att det tar mycket tid idag för it-avdelningarna med underhåll och vi ville hitta ett sätt att underlätta deras arbete.

– Dessutom är det enhet som kommer att bli bättre under tiden och få mer egenskaper allt eftersom vi utvecklar mjukvaran.

Lösningen på de flesta av utmaningarna som Theis Mörk nämner har varit att koppla enheten med namnet 3T till Microsoft Teams Room. Det innebär dock att endast Microsoft-användare är aktuella i det här skedet. Snart kommer även en variant för Zoom rooms, vilket gör den potentiella marknaden större.

– I höst kommer även en generisk lösning som fungerar med samtliga videomötes-lösningar. Det är en fragmenterad marknad, men vi började med de stora plattformarna.

Vision 3T är utvecklad i nära samarbete med Microsoft kring både hård- och mjukvara.

Epos kallar det för en all-in-one-enhet, där kamera och mikrofoner är integrerade i baren. Den är framtagen till små huddle rooms, alltså rum upp till åtta personer.

Kameran är en 4k-kamera från Sony som använder ai-teknik för att bara plocka med det som är relevant i bilden.

– Den har också en väldigt bra vidvinkel så att man får med allt i rummet, säger Theis Mörk.

Det är flera mikrofoner i enheten, men om man köper 3T-paketet så ingår även ljudpuck SP30 från Epos som är förparad med baren. Utan den är det lagom med att sitta cirka två meter från enheten för bra ljud.

Ni säger att det är en enhet för kontoret. Men kan den också fungera i hemmakontoret?

– Den är tänkt för kontoret, men har man en mer permanent uppsättning hemma där man inte rör sig så mycket så kan man absolut ha det hemma. Vill man ha lite mer som en studio hemma också om man jobbar med utbildning till exempel så funkar det nog jättebra också.

Era konkurrenter säger: hur kan det vara en all-in-one-enhet när man behöver en ljudpuck också? Vad säger du om det?

– Vi tänker att det viktiga är att det är android i enheten och att man kan komma igång med ett klick på mötet. Sedan är det möjligt att komplettera baren med en ljudpuck för en ännu bättre upplevelse.

Rekommenderat pris för Vision 3T är 1590 dollar, men en snabb sökning visar att den går att hitta för ungefär 13 000 kronor på den svenska marknaden.

  • Telekom idag håller på att testa produkten, håll utkik efter ett test framöver.

 

Senaste artiklarna

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde.