nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Maria Sundvall
Maria Sundvall

Företagens direktöverföring är dubbelt så stor som internet 2021

Privat internet eller ”interconnection”, växer för närvarande tio gånger snabbare än den vanliga internetuppkopplingen. Ökningen beror på utvecklingen inom e-handel och dataanalys, samt ökade krav på säkerhet.

  • Artikel annons 1

Datacenterföretaget Equinix har släppt sin årliga rapport Global Interconnection Index (GXI), som analyserar den globala datatrafikens utveckling. Den visar att direkt uppkoppling mellan företag har blivit ett allt mer vanligare arbetssätt.

År 2021 beräknas kapaciteten växa med över 8 200 terabit/sekund (Tbps), vilket motsvarar 33 zettabyte (ZB) om året. Detta är ungefär tio gånger mer än vad tidigare rapporter har visat, vilket betyder en årlig tillväxt på 48 procent, jämfört med den gamla prognosens 26 procent. Detta nätverk blir då nästan dubbelt så stort som internet.

– Alla företag, utan undantag, förändras av den digitala utvecklingen. Människor, maskiner och mjukvaror skapar och använder växande datamängder, allt snabbare och allt mer distribuerat. Därför måste företag hitta sätt att koppla ihop sig för att kunna samarbeta i mer komplexa affärssystem. Det är en stor utmaning, säger Maria Sundvall, vd för Equinix Sverige.

Ökat behov av kommunikation i realtid

Enligt GXI är det den digitala omvandlingen, ökade säkerhetsrisken och fler deltagande aktörer i kommunikationsflödet som drivit på utvecklingen senaste året. Allt fler affärer sker digitalt, vilket ökar behovet av kommunikation i realtid mellan människor, saker, platser, moln och data. År 2021 förväntas hälften av världens BNP vara digitaliserad.

När datautbytet blir större ökar också antalet svagheter i nätverken. Den stora mängden transaktioner som konsumenterna står för gör att cybersäkerheten beräknas kosta upp emot 59 biljoner svenska kronor.

De digitala ekosystemen inom företagen kommer också att växa. Antalet organisationer som använder kommunikationsförmedlare väntas fördubblas om 3 år och aktiva förbindelser med andra branscher än den egna kommer tredubblas under samma tidsperiod.

– GXI visar att kapaciteten i de nätverk företag nu bygger mellan varandra, olika moln och it-leverantörer kommer att i princip fördubblas varje år, med 98 procent, varje år fram till 2021. Det är en dramatisk utveckling, helt avgörande för världshandeln, som Equinix nu är först att synliggöra, säger Maria Sundvall.

Regelverk driver utvecklingen i Europa

Utvecklingen är starkast i USA där företag tidigt tog till sig den digitala tekniken. I landet väntas kapaciteten för sammankopplade företag växa med 45 procent om året, vilket motsvarar 40 procent av den globala tillväxten. I Europa drivs utvecklingen delvis av att nya regelverk införts. Enligt GXI beräknas den europeiska tillväxten till 48 procent om året – 23 procent av den globala utbyggnaden.

Bland de svenska it-cheferna svarar 69 procent att det är viktigt att den serviceleverantör som erbjuder datacenter har verksamhet i Sverige. Tre fjärdedelar (76 procent) anser det är viktigt att serviceleverantören är miljöcertifierad och arbetar för att minska miljöpåverkan.

Etiketter:

  • Annons 3

Fler nyheter

HPE ska ta ledningen inom lagring med nya Primera

Deras nya plattform sägs omdefiniera affärskritisk lagring – tack vare industrins mest avancerade ai och maskininlärning.
– Primera är självkörande, självläkande och självoptimerande, säger Stephan Andersson, Sverigechef för hybrid it på HPE, till Telekom idag.

Tieto och Evry går ihop

Analys

It-konsultbolagen Tieto och Evry slår sina påsar ihop. Tillsammans vill de bli en storspelare på den nordiska marknaden för digitalisering.

  • Annons 4

Teknikchefen: ”Varje stad borde ha en CTO”

Möjligheterna är här och tekniken är på plats. Men fortfarande är realisationen av den äkta smarta staden långt borta. Därför efterfrågar Ericssons teknikchef tydligare ledarskap.
– Den smarta staden är inte längre en vision, komersiella 5G system är redan här, säger Erik Ekudden.