2030-spaningen från Tres vd: Mindre informationsstress

Framtiden Hur kommer sättet som vi kommunicerar på ha förändrats år om tio år? Här ger Haval Drumpt, vd på Tre Sverige, sin prognos för framtiden.

2030-spaningen från Tres vd: Mindre informationsstress

När vd:n för Tre Sverige spanar tio år framåt i tiden så ser han att maskiner och artificiell intelligens kommer sköta rutinuppgifter. De summerar och komprimerar information till det absolut nödvändigaste så att vi bara behöver se det som är nödvändig – och därmed kommunicerar mindre men effektivare.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Total tillgång till alla guider och tester
  • Premiumnyheter med de senaste trenderna
  • Fullt fokus på att du ska göra rätt kommunikationsval
  • Tryckt magasin med sex nummer om året
Redan prenumerant?

Informationsstressen minskar

– Dagens maxade informationsflöde ebba ut. E-post och annan oväsentlig information som framkallar onödig stress, stjäl tid på jobbet och i livet kommer att minska. Redan idag hjälper Outlook och G-Mail oss att sortera lite, något som kommer att öka och bli mer sofistikerat, säger Haval Drumpt till Telekom idag.

Tiden ökar i värde

Att äga sin tid kommer att vara attraktivt framöver, vilket gör informationssortering till en perfekt utmaning för smarta maskiner.  Genom att hantera information bättre sparar vi tid. Maskinerna kommer att dokumentera, sammanfatta och informera de som verkligen behöver informationen.

– Vi sparar tid genom att använda röstgränssnitt och genom att ta till oss information snabbare.  Ljudboksappar och Netflix erbjuder redan idag möjligheten att lyssna eller titta i högre hastighet, säger han.

Olika språk begränsar oss inte

En öppnare och mer globaliserad värld gör att vi behöver kommunicera på fler språk.  Haval anser att datorer och andra hjälpmedel kommer att ge oss sömlösa övergångar mellan olika språk och mellan tal och text.

– Google translate översätter redan idag några meningar i taget. Med maskininlärnings-chip i hörlurar och mobiler kommer detta att gå i realtid.  Alla kan prata med varandra, effektivt och utan missförstånd. Språket demokratiseras, tekniken blir vedertagen och tillgänglig för alla, säger han.

VR minskar vår flygskam

– Klimatutmaningarna ökar och diskussionerna om flygskam har minskat flygandet. Samtidigt förväntas vi finnas på fler och fler marknader. I dag försöker vi överbrygga detta med videokonferenser, men här behövs något mer, säger Drumpt.

För att känna sig som en riktig deltagare i ett möte behövs bättre uppkoppling med bild och tal utan fördröjning. Kanske kan även VR och hologram förbättra upplevelsen för alla mötesdeltagare. I kombination med direkt översättning av språk kan man träffa vem som helst och förstå varandra över nätet.

5g är nästa innovationssprång

Många av de kommande årens mest spännande tekniska framsteg blir möjliga med 5g. Minimala fördröjningar och väldigt höga hastigheter öppnar för helt nya tillämpningar, men det är svårt att veta exakt vad 5G kommer att användas för.

– När 3g lanserades spåddes att den ökade kapaciteten skulle användas för videosamtal. I stället kom den ökade överföringskapaciteten att användas till strömmande musik och video, och inte minst sociala medier. Teknikutvecklingen kan inte planeras fram, vi kan bara ge den bättre eller sämre förutsättningar. 5G-näten kommer att bli ett av samhällets absolut viktigaste infrastrukturer, en plattform för innovation på nivåer vi har svårt att föreställa oss i dag, säger Haval Drumpt.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!