22 miljoner till regional fiber

I syfte att göra det regionala fibernätet i Gävleborgs och Västernorrlands län säkrare bidrar PTS med drygt 22 miljoner kronor till en redundant fiberförbindelse.

22 miljoner till regional fiber

Vårt samhälle är idag extremt beroende av elektronisk kommunikation, vilket innebär att omfattande avbrott i de elektroniska kommunikationsnäten kan komma att påverka flera viktiga samhällssektorer. När oförutsedda avbrott inträffar är det därför viktigt att konsekvenserna blir så små som möjligt. Genom så kallade redundanta förbindelser kan kommunikationen ta en annan väg ifall det skulle bli problem med en ledning.

Avoga operatörer

Här har Gävleborgs och Västernorrlands län stött på patrull. Problemet är att det inte finns några ekonomiska incitament för operatörerna att erbjuda någon sådan god robusthet. Därför kommer istället PTS att kliva in. Dels för att finansiera delar av arbetet med att skapa en ytterligare fiberförbindelse mellan Västernorrland och södra Sverige. Dels för att ge kommunhuvudorterna Änge, Sundsvall, Bergsjö, Hudiksvall och Ljusdal utökad redundans.

Totalt uppgår myndighetens finansiering till cirka 22 miljoner kronor. En investering PTS också menar bidrar till att uppfylla regeringens bredbandsstrategi, eftersom det kommer att bli möjligt att ansluta kopplingspunkter till fiberförbindelsen så att exempelvis byalag längs med fibern kan haka på.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.