Med avvecklingen av 2g- och 3g-nätet kommer kraven på att se över äldre utrustning som kommer att upphöra att fungera. Det kan handla om hisslarm, trygghetslarm, bilar och en rad andra äldre produkter.
Avvecklingen av 2g och 3g: ”Kommuner och regioner ligger efter”
Mobilnät
Senast i slutet av 2025 förväntas 2g och 3g vara helt avvecklat i Sverige. Enligt Sveriges kommuner och regioner (SKR) har många offentliga aktörer långt kvar innan de når mållinjen, vilket i slutändan kan leda till att exempelvis trygghetslarm stängs av.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
- Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
- Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams, SD-Wan och Chattbotar.
- Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
I exempelvis grannlandet Norge är näten redan släckta, men på hemmaplan är det blandat hur långt aktörer kommit i nätövergången. Främst inom offentlig sektor.
– Det här är alltjämt en ganska stor utmaning inom större organisationer där man har ett stort antal SIM-kort ute och man inte vet exakt vad de är instoppade i, säger Ulf Seijmer, innovationschef på Induo.
– Det finns aktörer som börjat titta på detta precis nu. Viktigt för exempelvis kommuner är att kontakta sin operatör och be om hjälp, säger Ulf Seijmer.
Svårt med underleverantörer
Post- och telestyrelsen (PTS) arbetar fortlöpande med att informera aktörer inom offentlig och privat sektor om vad avvecklingen kommer att innebära.
– Vår uppmaning är att kommuner och andra ska ta reda på hur stor del av deras verksamhet som påverkas, säger Peter Öhrn, pressansvarig på PTS.
Men enligt Sveriges kommuner och regioner (SKR) står den offentliga sektorn inför stora utmaningar vad gäller lokaliseringen av produkter som är knutna till 2g och 3g. Det är dels på grund av den stora mängden abonnemang som behöver lokaliseras. Men även på grund av underleverantörer.
”Säljs fortfarande 2g-produkter”
– Det säljs ju fortfarande produkter som är uppkopplade mot 2g. Just nu är det viktigt att kommunerna inte låser sig fast i en teknik vid en upphandling, utan att man köper en funktion. Det är bra om underleverantören ansvarar för att tjänsten fungerar oavsett uppkoppling, säger Emma Ström, strateg inom digital infrastruktur på SKR.
SKR uppmanar alla att börja kartlägga gamla produkter inom verksamheten så fort som möjligt.
– Vi är på kommunerna om att de måste skynda sig. Det tar tid att exempelvis köpa in nya telefoner på grund av överklaganden. Och om man börjar i tid kanske man dessutom hittar alternativa tekniska lösningar som är mindre kostsamma, säger Emma Ström.