3g-router med gps-positionering

Svenska företaget Dovado släpper två nya 3g-routrar som sticker ut från mängden. Trots lågt pris erbjuds många funktioner, bland annat gps-positionering.

3g-router med gps-positionering
dovado.com

Dovado är ingen av de större tillverkarna på marknaden men routrarna UMR för cirka 720 kronor exklusive moms och Dovado 3GN som kostar cirka 880 kronor exklusive moms kan vara väl värda en koll.

Genom att sätta in ett valfritt 3g-modem i routerns USB-ingång kan du skapa ett trådlöst nät vart som helst där 3g-täckning finns. Anslut till exempel mobiltelefoner, spelkonsoller eller datorer och kom åt internet lika enkelt som med en vanlig router. Det finns också fyra ethernet-portar för att ansluta enheter med nätverkskabel istället för wlan. Routern är kompatibel med nästan alla 3g-modem på marknaden, oavsett operatör.

Fjärrstyrning via sms

Med hjälp av sms-kommandon går det att styra routern, exempelvis starta och stoppa internetanslutningen, starta om routern, kolla signalstyrkan och trafikförbrukningen. Det går också att bli varnad när en förinställd mängd datatrafik har förbrukats.

Om 3g-modemet har stöd för hspa plus blir den högsta teoretiska hastigheten 21 megabit per sekund, vilket gör den relativt framtidssäker.

3GN har en usb-port och klarar av wlan med n-standarden i 150 megabit per sekund. UMR kommer med två usb-portar, en maxhastighet på 54 megabit per sekund och stöd för positionsbestämning via sms om en gps kopplas in externt via usb. Dessutom går det att fjärrstyra belysning och annan elektronisk utrustning tillsammans med Tellstick.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.