3g-spektrum delar Europa

I oktober ska EUs medlemsländer rösta om det spektrumutrymme som öronmärkts för 3g ska bli teknikneutralt istället. En omdebatterad fråga som delar Europa i två läger, enligt en rapport.

Enligt en rapport från Informa Telecoms & Media har frågan delat upp de europeiska staterna i två läger. Å ena sidan vill en stark grupp med England i spetsen låta marknaden besluta om vilken teknik som är lämplig att använda i de spektrumutrymmen som idag har öronmärkts för 3g-teknik (2,5 MHz–2,69 MHz).

Å andra sidan finns Finland och Frankrike i spetsen för ett antal stater som önskar att EU ska besluta att enbart tekniker som bygger på IMT-2000 ska få användas i spektrumutrymmet. Det innebär att utrymmet inte kan användas för exempelvis den trådlösa bredbandstekniken wimax.

Omröstningen gäller ytterligare spektrumutrymme som ska tilldelas från 2008 och påverkar därmed inte de spektrumutrymmen som används för 3g idag. I oktober sker en omröstning i samband med att en radiospektrumskommitté möts under ledning av EU Kommissionen, om ingen överenskommelse kan nås går frågan vidare till Europaparlamentet i december.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.