3g till hela Sverige med Nordisk Mobiltelefon

Nordisk Mobiltelefon når nu 90 procent av Sverige med sitt 3g-nät. Tillgången till det gamla nmt-nätet upphottat med modern turbo 3g-teknik är hemligheten. 2008 börjar försäljningen av mobiltelefoner som komplement till det mobila bredbandet.

Nordisk Mobiltelefon har utnyttjat tillståndet inom 450 MHz-bandet väl och når nu 90 procent av Sverige med sitt 3g-nät. Vid årsskiftet får företaget även ta över resterande delar av frekvensområdet från Teliasonera enligt ett beslut av PTS.

Den höga täckningsgraden på Nordisk Mobiltelefons turbo 3g-nät är en konkurrensfördel som företaget hoppas ska ge marknadsandelar även gentemot fasta bredbandslösningar.

– Eftersom vi når ut med mobilt bredband till platser där det tidigare inte funnits möjlighet till andra internetförbindelser av god kvalité är det många som ser fördelarna med att kunna ansluta sig från olika platser, som till sommarstugan, båten, hemma och på jobbet med ett och samma bredband, säger Rikard Slunga, vd för Nordisk mobiltelefon.

Samarbeten ökar täckning

Återanvändningen av nmt450-nätet ger Nordisk mobiltelefon fördel genom den stora räckvidd frekvensen tillåter, med följd att det krävs färre master. Företaget har även förbättrad sin räckvidd genom det nyligen annonserade avtal med JMR-bolagen, som bidrog med sina existerande antenner i samarbetet.

Än så länge är det mobilt bredband som gäller men Nordisk Mobiltelefon har nyligen slutit avtal med amerikanska Networks In Motion. Avtalet innebär att NMT från första kvartalet nästa år kan erbjuda röststyrd navigering med förmåga att lokalisera adresser och platser, till kunder med gps-försedda mobiler. Vid årsskiftet börjar företaget att sälja mobiltelefoner med klart fokus på att klara av en tuff miljö. Flera av Nordisk Mobiltelefons kommande mobiltelefoner är klassade för professionell användning och som även kan användas som en vanlig komradio.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.