3g-utbyggnad kan få hjälp av gsm

3g-operatörerna kan få möjlighet att bygga ut den tredje generationens mobilnät på gsm-nätets frekvenser. En ny variant av umts skulle göra detta möjligt.

Enligt Post- och telestyrelsens konsult Netlight skulle utrullningen av 3g i glesbygd kunna underlättas avsevärt om operatörerna får möjlighet att använda 900 MHz-bandet. Därmed skulle Telia, Sonera och Vodafone kunna bygga färdigt sina 3g-nät med umts900 inom ramen för sina gsm-tillstånd.

Det är den nya standarden umts 900 för 900-bandet som skulle göra detta möjligt. Standarden väntas bli klar i december och därefter beräknas det ta cirka ett år för nätleverantörer att ta fram utrustning. När det gäller tjänster kommer umts 900 på alla sätt att bli identiskt med existerande umts, men för att uppnå täckning inomhus med dagens kriterier för umts skulle det behövas ett något tätare nät än med dagens gsm-nät.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.