Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

4 gig i månaden

4G Mobila enheter tar över datatrafiken mer och mer. I dag hanterar ett privatabonnemang nära 4 Gbyte i månaden.

4 gig i månaden

Inte oväntat fortsätter mängden mobildata att stadigt öka. Den totala mängden överförd data på mobila enheter ökade till 295 000 Terabyte under första halvan av 2016. Det visar Post- och telestyrelsen, pts, rapport om svensk telekom marknad.

Under årets första halva ökade den mobila datatrafiken med 31 procent vilket är i ungefär samma takt som det ökat tidigare år.Konsumenter fortsätter använda mer och mer data i sina mobiler. Det innebär att förväntningarna på mobilnätets täckning och kapacitet fortsätter öka vilket i förlängningen pekar på ett behov av mer tillgängligt radiospektrum som kan ge fortsatt utbyggnad av näten, säger Catarina Wretman, tf generaldirektör för pts i ett uttalande.

En annan sak som framgår av pts rapport är att bredbandsabonnemang med hastigheter på 100 Mbit/s eller mer fortsätter att öka och numera finns närmare 1,7miljoner sådana abonnemang i Sverige. I samma takt ökar 4g abonnemangen som numera har två tredjedelar av den totala trafiken.

En bieffekt av allt detta är förstås att den fasta telefonin fortsätter att minska och i år kan pts även se att ip-telefonin börjar dala nedåt.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter