4k-video i Sonys nya flaggskepp

Mobiltelefoner Sony har putsat både här och där på Xperia Z-konceptet och ut trillade nya toppmodellen Xperia Z2 som blir ännu vassare på foto och video än tidigare.

4k-video i Sonys nya flaggskepp

Arvsmassan från tidigare Z-modeller är tydlig i nya Sony Xperia Z2. Formspråket är det samma men detaljarbetet har lyfts ytterligare ett pinnhål. Något som inte syns vid ett snabbt ögonkast är till exempel att den plastfilm som Sony envisats med att ha på skärmen som repskydd är borta. Istället ska glaset i sig förbättrats. En annan liten detalj är att sidosargen på Z2 är gjord i ett stycke vilket gör att den ska fungera bättre som antenn, risken för att signalen blir sämre om man håller telefonen på vissa sätt ska därmed vara eliminerad.

Filma i ultra-hd

Det som som Sony annars slår på stora trumman för är den nya kameran som uppges vara den bästa någonsin i en smartphone – som är damm och vattentålig. Trots förbehållet kan vi räkna med att Sony Z2 kommer att prestera riktigt bra bilder. Antalet megapixlar är fortfarande drygt 20 men tack vare en större bildsensor ska kameran matcha bildkvaliteten även från vanliga kompaktkameror.

Inte heller när det gäller video går Xperia Z2 av för hackor. Telefonen kan både spela in video i så kallad 4k-upplösning vilket innebär fyra gånger fler bildpunkter än vanlig full-hd. Så hög upplösning har nu inte den inbyggda 5,2-tumsskärmen men med rätt tv kan telefonen skicka bilden till den större skärmen. Förutom väldigt högupplöst video kan Z2 också spela in väldigt snabb video, en bra bit över 100 bildrutor per sekund. Detta gör att man i efterhand kan skapa snygga slow-motioneffekter och fånga även mycket snabba rörelser skarpt.

Snabbare processor och mer minne

Att hantera så här mycket bilddata kräver mycket kraft och det har Xperia Z2 gott om. Under skalet finns helt nya processorn Snapdragon 801 med fyra kärnor och en klockfrekvens på 2,3 GHz. Minnesmängden har utökats till 3 GB men lagringsutrymmet är fortfarande 16 GB varav 12 är tillgängliga för användare. Har man tänkt att utnyttja kameran fullt ut lär det behövas ett extra minneskort.

Njutbarare musik

Trots Sonys nära koppling till musik har tillverkarens Z-modeller tidigare saknat inbyggda stereohögtalare men det har nu åtgärdats. Föredrar man hörlurar så finns ett par med inbyggd reducering av störande ljud från omvärlden som tillbehör. Hos Telia, som börjar sälja Xperia Z2 redan i morgon tisdag, medföljer lurarna i det ordinarie priset på 5 995 kronor inklusive moms.

Samtidigt som Xperia Z2 presenterade Sony också ett syskon i form av 10-tumsplattan Xperia Z2 Tablet, den lovar vi återkomma till senare under veckan.

Fakta

Sony Xperia Z2

OS: Android 4.4

Processor: Snapdragon 801, 2 GHz

Minne 3 GB

Lagring: 16 GB, plats för sd-kort

Skärm: 5,2 tum 1 920×1 080 pixlar

Kamera: 20,7 megapixel

Video: filmar i 4k-upplösning

Batteri: 3 000 mAh

Passningstid: upp till 880 timmar

Vikt: 158 g

Mått: 46,8×73,3×8,2 mm

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter