Tre om nya avtalet: ”Första i sitt slag”

Lte Ett ramavtal för uthyrning av frekvenser. Nu har Tre och Ukkoverkot utarbetat hur uthyrning av lokala frekvenser kan ske.
– Det här är det första i sitt slag, säger Tre:s teknikchef Per Stigenberg till Telekom idag.

Tre om nya avtalet: ”Första i sitt slag”

Efterfrågan på privata LTE-nätverk ökar snabbt, detta då allt fler industrier och aktörer vill försäkra sig om en robust och snabb uppkoppling. Men för att det hela ska gå att få till – krävs det spektrum.
Operatören Tre avslöjar att man nu kommer hyra ut lokalt spektrum och har skrivit ett slags ramavtal med finska Ukkoverkot för hur det kan se ut.
– Vi har inte hyrt ut något ännu, utan det vi har gjort är att vi nu har ett avtal hur det ska se ut vid uthyrning av spektrum, säger Per Stigenberg, teknikchef på Tre till Telekom idag.

Ukkoverket har i Finland byggt högspecialiserade nät, bland annat för Helsingfors flygplats, och har nu siktet inställt på Sverige. 
– Vi ser en ökad efterfrågan på frekvenser lokalt. Där samarbetar vi gärna med industriella aktörer i de fall där det finns möjlighet. Vi ser det som ett sätt att öka spektrumeffektivitet och tillhandahålla frekvenser lokalt
På vilket sätt menar ni att det är mer effektivt?
– Vi menar att vi kan ju bara hyra ut spektrumet om det just på den platsen är oanvänt. Då har vi per definition uppnått en högre nyttjandegrad på den här platsen.
Ni har bara tecknat ett ramavtal, men inget konkret avtal om var första spektrumuthyrningen kommer ske?
– Nej exakt. Men vi skulle inte skriva avtal om det inte fanns något konkret intresse. 

I Tyskland har flera större industriaktörer valt att helt kringgå operatörer och själva ansöka om spektrum – varför ska de gå igenom er?
– För att det är vi som har spektrumet nu. Visst, det har föreslagits lokala licenser även i Sverige, men det här är mer effektivt som vi ser det.
På vilket sätt?
– Jag vill vara tydlig med att säga att vi anser att det är smartare att nationella aktörer får tillgång till utrymmet så att det kan användas överallt. Att vika 100 Mhz av en extremt viktig naturresurs för att någon eventuellt skulle vilja söka lokalt spektrum är ineffektivt. 

Just detta, att PTS har föreslagit att 25 procent av 3,5 GHz-bandet ska avsättas för lokala tillstånd, menar Tre kan bli en bromskloss för utvecklingen – och kan ge ”ödemarker i frekvensutrymmet”.
– Det är ont om spektrum i Sverige. Vi tror att lokal uthyrning av frekvenser från mobiloperatörer kan vara en effektiv lösning. I första steget riktar sig våra partners såsom Ukkoverkot mot större industribolag med kommunikationsbehov över byggnader och produktionsområden som bolagen själva äger och kontrollerar. Framöver ser vi det inte som omöjligt att även mindre bolag och verksamheter kan omfattas, säger Per Stigenberg.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!