Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Efter 5g-testerna: ”Kunder sagt att det rullar på bra”

5g Med sitt testnät i Stockholm är operatören ensam om att erbjuda allmänheten 5g. Här berättar Tres teknikdirektör Per Stigenberg om planerna för en bred utrullning – och konsekvenserna av att Sverige nu befinner sig bland eftertrupperna.

Efter 5g-testerna: ”Kunder sagt att det rullar på bra”

Tre invigde Sveriges första publika 5g-nät i december. 100 personer deltar i utvärderingen av testnätet i området runt Globen och Enskede. I dag är 70 av dem uppkopplade – bland de återstående 30 väntar vissa deltagare på sin 5g-router. Den initiala feedbacken har dock varit positiv.

– Kunder har hört av sig och sagt att det rullar på bra, och man upplever då att det är bättre svarstider. Så man kan köra vissa spel på ett bättre sätt än med 4g, spel som man kanske hellre kör när man är uppkopplad via sladd. Så det har varit positivt, säger Per Stigenberg, teknikdirektör på Tre.

Testnätet har inte haft några driftproblem, men i ett mobilnät beror kundens upplevda kvalitet på en väldig massa saker – allt från geografin till tjockleken på husväggar och närheten till basstationen. Det finns väldigt många parametrar som Tre nu skruvar på.

– Där finns det fortfarande lite tekniska begränsningar som gör att vi inte kan trycka på riktigt så mycket som vi skulle vilja göra. Det finns en avvägning mellan svarstider och hastigheter som vi håller på och finjusterar. Så en del kunder upplever kanske lite sämre hastigheter än vad man hade kunnat tro, säger han.

Inga svårigheter att få testnätet att fungera

Men enligt Per finns det generellt sett inte några svårigheter som skulle kunna hindra testnätet från att fungera, utan det handlar om parametersättningar för att  optimera upplevelsen.

– Det finns ju vissa tekniska begränsningar som innebär att vi inte riktigt kan slå på det här med full kraft – men det håller vi på och jobbar på. Det handlar helt enkelt om begränsningar i utrustningen, och i takt med att det kommer nya uppgraderingar så kommer nya tekniska kombinationer som gör så att vi kan få bättre kräm i nätet, säger Per.

I avvaktan på tilldelning av nya frekvenser kör Tre sitt testnät i 2,6 GHz-bandet, och med den frekvensmängd de har i dag kan operatören inte riktigt utbytta bandbredden. Men Post- och telestyrelsen har utlovat att de ska hålla auktionen den 13 oktober. Per berättar att Tre ännu inte har analyserat klart det underlag som har kommit ut,

– Men initialt ser det mer rimligt ut nu än vad det gjorde i det tidigare förslaget. Vår spontana första kommentar är att vi är försiktigt positiva, säger Per.

Under tiden kommer Tre att utöka testet av den 5G man kan köra innan auktionerna – och under året ska deras 5G rullas i Stockholms innestad.

– Vi förbereder redan nu vårt nät i Stockholm för att snabbt kunna få på 5g när så krävs. Och vi tittar även på de andra större städerna i Sverige. Exakt i vilken takt det här kommer ske blir lite beroende på auktionen och tilldelningen. Sedan handlar det också om upphandling av den utrustning som vi förbereder just nu. Vi är i en väldigt intensiv förberedelsefas för att kunna trycka på knappen den dag då allting är klart, säger han.

I höst kommer ”wow-effekten”

För de vanliga konsumenterna kommer 5g innebära en mer fiberlik upplevelse med bättre svarstider. När Tre sedan får tillgång till frekvensbanden som auktioneras ut i höst så kommer operatören kunna lägga till stora frekvensmängder.

– Och det är först då som man kommer få den här wow-effekten i form av nedladdningshastigheter. När 5g har kommit en bit på vägen så kommer bättre svarstider och hastigheter i kombination att kunna leda till intressanta applikationer, exempelvis inom virtual reality. och augmented reality. Det kommer vara fantasin och innovationskraften som avgör exakt vilka applikationer som först slår igenom hos konsumenterna, säger han.

Tre har tidigare pekat på att utrullningen av 5G har gått alldeles för långsamt, och testnätet är ett sätt att skicka signalen om att racet nu är igång. Per konstaterar att dels Europa men framför allt Sverige har tappat mark med sin placering långt bak i startfältet.

– Man kan säga så här, att de första pionjärerna har ju redan lanserat – och de som kommer i andra vågen har redan lanserat. Så Sverige kommer ju med i den här stora vågen. 2020 är ju året som allt kommer att hända, men Sverige kommer att rulla in en bit i 2021 innan det verkligen kommer igång, säger han.

Sverige inte längre ett föregångsland

Vårt land rör sig med majoriteten av världen, och premiärchansen är sedan länge borta. Nu handlar det bara om att få 5g på plats och börja rulla ut tekniken.

– Jag tvivlar inte en sekund på att vi kommer att vara duktiga på att hålla ett högt tempo när vi väl kan sätta igång, så skadan är ju begränsad. Skandinavien och Sverige specifikt har varit ett centrum för världen att titta på för inspiration, men det är inte längre vi som är pionjärerna. Så det är en pr-skada för Sverige och svenskt näringsliv, framför allt inom teknologin på sikt. Vi är inte längre ett föregångsland – det kan ta längre tid att reparera, men det avgörande är att vi kommer igång ordentligt, säger han.

Per förutsätter att även konkurrenterna har ambitiösa planer, men testnätet har varit – och är fortsatt – en värdefull tillgång för att få erfarenheter från verkligheten. Tre är väldigt nöjda med de lärdomar som har dragits och operatören känner sig trygg i att kunna leverera 5g i större skala. Teknikdirektören tror att Sverige kommer få se mängder av applikationer på företagssidan, där man kan kan kapa kablar och köra trådlöst.

– Det är väldigt mycket industrier i dag som exempelvis har wifi-nät som man kör automation och sina processer på. Wifi har sina begränsningar när det gäller mobilitet. Om man lägger till 5g och får bättre svarstider, bra hastigheter, men framför allt en mobilitetsfunktion – då kommer man nog kunna konkurrera ut wifi-nät på industrier, vilket gör att man kan öka automationsgraden. Vi ser redan lite sådana förfrågningar från industrin, säger Per Stigenberg.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!