”5g är en motor för allt som är uppkopplat”

5G 5g in och 3g ut. Telenor står för sin största nätomvandling någonsin och i sommar drar man igång med uppgraderingen.
– Vår ambition är att börja erbjuda 5g till våra kunder till mitten av 2020, säger Andres Suazo, nätexpert på företaget.

”5g är en motor för allt som är uppkopplat”

I höstas tilldelades de första 5g-viktiga frekvenserna och i år kraftsamlar branschen för nästa generations mobilnät. Telekom idag har tagit pulsen på operatörerna för att se var de ligger i utrullningen – och hur de ser att deras 5g-nät kommer påverkar både individer och samhället i stort.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Telenor har precis som med 4g-nätet ett långtgående samarbete med Tele2 och i det gemensamma bolaget Net4Mobility säkrade man utrymme i det 5g-viktiga lågbandet 700-MHz. Och nu gäller det att se till att snabbt få upp farten

– Vi köpte spektrum för nästan 1,5 miljard i december och precis som med 4g gjorde vi det i samarbete med Tele2. Vi kommer fortsätta det samarbetet för att digitalisera Sverige. I Sverige är vi mitt upp i upphandlingen och innan sommaren kommer vi ha valt leverantör för vårt 5g-nät. Vårt nya nät kommer att vara 2g,4g och 5g – men inte 3g, säger Andres Suazo, nätexpert på Telenor till Telekom idag.

700MHz-bandet väldigt viktigt

Att man just lyckades lägga vantarna på spektrum i 700 MHz-bandet var enligt Andres strategiskt viktigt och frekvenstilldelningen underlättar i 5g-planerna

– Det var väldigt viktigt för oss att försäkra oss om utrymme. Vi har väldigt mycket spektrum, men vårt 4g-nät går fullt redan idag. Hade vi inte fått det, hade vi behövt flytta om. Sedan är det ju så att ju lägre frekvens, desto längre räckvidd. I år kommer det ju auktioner på de högre frekvensbanden, men eftersom de har en räckvidd på några hundra meter är det inte ekonomisk hållbart att bygga ett rikstäckande nät på dessa – därför var 700 MHZ-bandet en nyckelfrekvens för oss.

Men att ha frekvenser i fickan är bara en av grundpelarna, det är fortfarande ett enormt stort arbete kvar innan 5g-nätet är på plats. Telenor kommer i uppgraderingen inte bara byta ut befintlig teknik, man ska även förtäta enormt och utöka antalet basstationer med 60 procent.

– Utmaningen nu är att se till att vi får kvalitet hos alla leverantörer. Vi har en aggressiv och ambitiös plan när det dels kommer till vårt nya rikstäckande 5G-nät och delsäven när det kommer till att släcka ner 3g till senast 2025. Nu måste vi försäkra oss om att vi får komponenter som håller hög kvalitet. Och eftersom vi ska blanda ny och äldre hårdvara måste vi vara säkra på att de fungerar i symbios, säger Andres.

Håller på 5g-tjänsterna

Nätbygget rivstartar alltså till sommaren, men även om man snabbt kommer att kunna erbjuda 5g-tjänster – har Telenor bestämt sig för att inte förhasta sig.

– Vår ambition är att börja erbjuda 5g till våra kunder till mitten av 2020, säger Andres Suazo, nätexpert på företaget.  Även om nätet är kompatibelt i år så kommer vi inte slå på det förrän det är väl utbyggt. Sedan är det ju en terminalfråga, folk måste ju ha hårdvara för att kunna använda 5g.

Så var kommer man kunna åtnjuta 5g 2020? Andres säger att man till en början kommer erbjuda tjänsten i storstäderna samt de viktiga vinter- och sommarställena.

– Under våren 2019 kommer vi presentera en detaljplan för hela landet för att visa hur 5G-planerna ser ut för respektive län och kommun. Vi vill tillgodose det svenska folket med 5G så snart som möjligt och vid slutet av 2021 räknar vi med att ha samma täckning som vi har i på vårt 4g-nät där vi idag når 99,9% av Sveriges befolkning. 2023 kommer vi ha bytt ut allt vi behöver och kan då börja stänga ner hela 3g-nätet, som knappt har någon trafik i dag kan tilläggas.

Industrin först ut

De som i första hand suktar efter den nya tekniken är industrin och Andres säger att där är det uppkoppling av olika sensorer, samt applikationer som kräver mycket bandbredd och låg latens som efterfrågas.

– Många nämner 5g som en stor revolution. Det vi ser är att 5g är en motor för allt som är uppkopplat. Hela samhället kommer att ändras i och med tekniken.

Troliga exempel vi kommer att få se är mer automatisering och fjärrstyrning av fordon, robotisering i farliga miljöer samt digitalisering av vardagen.

– När allt mer blir datafierat så blir det mer automatiserat – vilket förhoppningsvis kommer att göra det enklare och leda till mer frihet för oss. Iot kan exempelvis innebära att du lämnar hemmet och då får en påminnelse om du glömt en lampa tänd och en notis om att mjölken är slut. Men även större saker som automatiserade trafikflöden. Sedan tror jag att E-hälsa kommer att komma på bred front. Det ser vi redan nu, säger Andres Suazo.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.