Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

5g hjälpte Kina bekämpa corona

Corona Snabb dataöverföring och effektiv kommunikation var av stort värde. I en ny rapport från Deloitte och Huawei framgår det att 5g-tekniken hjälpte Kina få kontroll över corona.

5g hjälpte Kina bekämpa corona

I Kina håller man som bästa på att öppna upp igen efter coronaepidemins härjningar och nedsläckning den medförde. Och att man fick stopp på smittan kan till viss del tillskrivas den nya generationens radioteknik.

I en rapport som Deloitte och Huawei sammanställt framgår det att snabb överföring av stora mängder data gjorde det möjligt att testa fler personer i fält samtidigt. Flera av teknikföretaget och operatörerna upprättade tillsammans dedikerade 5g-nätverk för de sjukhus som behandlade smittade patienter och på så sätt ökades effektiviteten för att minska spridningen.

En av sakerna som beskrivs som effektivt var att tekniken kopplade samman sjukhus med sensorer som värmekameror ute på offentliga platser. Dessa kunde sedan mäta individers kroppsvärme och spåra eventuella smittbärare.

Ai hjälpte till att ställa diagnos

Parallellt med detta har även Huawei utvecklat en metod för screening där ai hjälper till att ställa diagnos för COVID-19 med hjälp av datortomografi. Den höga uppkopplingshastighet, mindre fördröjning av signaler och ökade bandvidd som 5G bidrog med gav tillsammans med större datamängder, ai och molnlösningar även nya sätt att förhindra spridning.
– 5G skapar synergier med andra tekniker som ökar effektiviteten i prevention och behandling av Covid-19 och ger möjlighet att fatta snabba välinformerade beslut i vården. Utvärderingen visar att 5G är viktig för den digitala transformeringen av våra sjukvårdsystem som kräver snabb överföring av stora mängder data för stabila akutinsatser på distans, säger David Liu, vd för Huawei i Sverige.

5g-näten spelade även en avgörande roll för hur så kallade smarta ambulanser kunde agera. Dessa var utrustade med 4k-kameror samt specialutrustning för att kunna diagnostisera. Utöver att de kan utföra akut sjukvård samlar de även in stora mängder information som sjukhusen kan använda för att besluta om karantän.

Läs hela rapporten här

 

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter