Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

”5g kommer leda till ett effektivare samhälle”

5G Den nya tekniken är livsviktig, men kasta inte bort den gamla för det. Det är rådet Ericssons 5g-expert Håkan Andersson vill ge till operatörerna.
– Vi ska inte kasta bort eller hantera LTE som en föråldrad generation, säger han till Telekom idag.

”5g kommer leda till ett effektivare samhälle”

I år kommer operatörerna på allvar dra igång bygget av nästa generations nät. Det är helt enkelt full fart mot 5g och samtliga av de stora spelarna har satt upp målet att ha igång en kommersiell tjänst 2020. Men hur mycket skiljer det sig i nätbygget nu jämfört med när 4g var det nya?

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Telekom idag med sex nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
  • Mycket mer...
Redan prenumerant?

Håkan Andersson har jobbat med 5g-strategin från dag ett på Ericsson, och han säger att det finns stora skillnader, men samtidigt så existerar en helt annan insikt kring vad tekniken innebär.

– 5g kommer timing-mässigt väldigt bra tillsammans med annan teknik. Vi pratar om industri 4.0, de logistikutmaningar som självkörande fordon kan lösa, samt att allt mer blir uppkopplat. Här kommer 5g lägligt, säger han.

När man började definiera 5g för nio år sedan så var man från början väldigt öppen för vad den nya tekniken skulle kunna hantera. Och det har enligt Håkan gjort att 5g är en väldigt genomtänkt ”produkt”.

– 5g handlar mycket om nätverksflexibilitet, kostnadseffektivitet och kapacitet. Operatörer måste kunna hantera den tillväxt som sker inom trafik och då ger vi dem verktyg för att hantera det. Sedan gör vi det på ett sätt som är väldigt aptitligt då de kan rulla ut tekniken utan att behöva bygga en massa nytt. För det är ingen försumbar investering att börja bygga ståltorn och fundament.

”Då har man inte insett styrkan av 5g”

I Sverige har det inför 5g varit stort fokus på olika frekvenser och de spektrumauktioner som PTS har. I slutet av 2018 vann Telia samt Net4Mobility (Tele2 och Telenor) utrymmet i lågbandet 700-MHz – medan Tre blev utan. Enligt Håkan ger det operatörerna lite olika förutsättningar, men tekniken kan överbrygga mycket av det.

– Visst är en av nyckeldelarna att få tillgång till fler frekvenser. Traditionellt sett har högre frekvenser setts som utmanande när det kommer till täckning, men då har man inte insett styrkan av 5g. Vi kan göra väldigt avancerade antennlösningar för ge täckning på de sajter som operatörerna redan har. Vi kanske inte kan få 100 procents täckning med mellanbanden, men om man kombinerar dessa agilt kan man lösa problemet med den kapacitet som finns, säger han.

Ericsson menar att vi i dag till stor del har kommit förbi begränsningen som finns  i de högre frekvenserna. Bland annat att man kan packa otroligt mycket fler antenner på en given yta. Men detta är bara en del i lösningen.

– Symbiosen mellan låg- och de högre frekvensbanden är väldigt viktig. Man kan använda den höga kapaciteten man har i exempelvis 3,5 GHz-bandet för att täcka 90 procent och spara ankarbandet (ex 700/800/900 MHZ-banden) för att täcka övriga 10, säger Håkan.

Använd LTE som ankarband

Men hur ska då operatörerna agera inför utbyggnaden och implementeringen av 5g. Och hur straffade blir Tre av att de helt gick miste om utrymme i 700 MHz-bandet?

– Jag ska inte tala om för operatörerna hur de ska göra, det har de bra koll på själva. Men en sak är att man behöver inte nödvändigtvis ha lågband för att rulla ut den nya radion. Man kan används sitt LTE-nät som ankarband. Vi ska inte kasta bort eller hantera LTE som en föråldrad generation. Man kan använda det på ett effektivt sätt. Visst behöver man sätta in en radio för att klara de högre frekvenserna, men man måste inte investera i massa nya sajter. Och det här är en sak som skiljer från tidigare generationer. Vi kan kompensera för de begränsningar som fanns förr genom att packa antenner, men penetration är fortfarande en utmaning.

Det här är dock något som operatörerna är medvetna om – och ett av skälet till att spektrumauktionen slutade med att vinnarna fick betala miljarder för frekvenserna.

– Den här generationen är i princip lika omvälvande som den första och andra generationen. Detta eftersom 5g ger möjligheter inom helt nya områden. Det handlar inte bara om bättre mobilt bredband, utan det här är en plattform som möjliggör andra förändringar. Det kommer leda till ett kostnadseffektivare samhälle, säger Håkan Andersson

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter