5g-nätet sätter stopp för ogräset

Mobilnät De svenska 5g-näten testas nu i flera branscher. Nu presenterar Telia ett samarbete med Ekobots autonoma elektriska robot som rensar ogräs med hjälp av kamerasensorer och artificiell intelligens, ai.

5g-nätet sätter stopp för ogräset

– Det här samarbetet ger oss inblick i jordbrukets spännande värld där tekniken spelar en nyckelroll för en hållbar utveckling. Vi tror att just kombinationen 5g och automation i precisionsjordbruket har stor potential, säger Magnus Leonhardt, innovationschef för TeliaSverige i ett pressmeddelande.

Pilottesterna utfördes vid Brunnby Gård i Västerås förra sommaren och nu är man redo för det offentliga 5g-nätet. I samarbetet är också Rise och Axis Communications med för att bidra med kompetens inom jordbruks- och videoteknik.

– Telia är helt rätt partner för Ekobot. De leder 5g-satsningen i Sverige och har den kompetens och teknik som behövs för att koppla upp, övervaka och styra roboten via 5g-nätet under riktiga förhållanden i jordbruket. Med Rises unika kunskap inom jordbruksteknik och Axis videoteknik så kan vi ta viktiga steg framåt för att industrialisera och skala lösningen, berättar Erik Jonuks, vd för Ekobot.

Ekobots robot är autonom och rensar själv ogräs. Den är uppkopplad mot mobilnätet och är därmed möjlig att övervaka och distansstyra. Den samlar också in enorma mängder data om odlingar, jordkvalitet som analyseras i molntjänster. Dessa analyser kan sedan jordbrukaren ta del av.

– Just pålitlig uppkoppling med tillräcklig kapacitet för kontinuerlig dataöverföring i realtid är viktigt för att fler jordbrukare ska kunna använda den här typen av lösningar på fältet. Därför känns det som helt rätt nästa steg att nu få koppla upp Ekobot mot ett riktigt 5g-nät, säger Per-Anders Algerbo, senior projektledare på Rise

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!