Ny teknik låter 5g-nätet strömförsörjas med laser

Mobilnät På sikt kan tekniken få en räckvidd på flera kilometer enligt Ericsson.

Ny teknik låter 5g-nätet strömförsörjas med laser

Ericsson och amerikanska Powerlight Technologies har demonstrerat en teknisk lösning där man använder en kraftfull laserstråle för att strömförsörja mindre 5g-basstationer i mobilnätet. Det innebär att de inte behöver kopplas upp till elnätet.

Laserstrålen har en effekt på flera hundra watt och omges av ett skyddande skikt av ljus med lägre energiinnehåll. Om något bryter denna yttre stråle stängs laserstrålen automatiskt av. När passagen åter är fri aktiveras energimatningen på nytt. Vid demonstrationen överfördes energi över ett avstånd på flera hundra meter.

Attraktiv lösning för kunderna

– Tidsbesparingen och flexibiliteten kommer att göra detta till en attraktiv lösning för våra kunder, säger Kevin Zvokel, nätverkschef för Ericsson i USA.

Basstationen kan förses med ett inbyggt batteri som gör att den kan fungera en tid även om laserstrålen blockeras.

Det återstår att se när tekniken blir tillgänglig i en kommersiell produkt, men tillverkarna utlovar att den på sikt ska kunna leverera flera kilowatt även över avstånd på flera kilometer.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.