Kinesisk operatör klockade 5,4 Gbps i 5g-nätet

5g China Mobile, ZTE och Qualcomm har genomfört lyckade tester med carrier aggregation i tre olika frekvensband.

Kinesisk operatör klockade 5,4 Gbps i 5g-nätet
Foto: ZTE

Den kinesiska mobiloperatören China Mobile har gått samman med ZTE och Qualcomm för att genomföra tester som kombinerar så kallad carrier aggregation i tre olika frekvensband med 1024-state quadrature amplitude modulation i sitt 5g-nät. Som ett resultat av detta lyckades man uppnå överföringshastigheter på 5,4 Gbps, vilket öppnar vägen för avancerade tillämpningar som videöverföring i ultra hd och virtual reality.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

1024-state quadrature amplitude modulation är en teknik för modulering som kombinerar amplitud- och fasmodulering för att effektivisera dataöverföringen, exempelvis i trådlösa nätverk där bandbredden är begränsad.

En förutsättning för att man skulle lyckas uppnå de höga överföringshastigheterna var att China Mobile gått över till 5g advanced i sitt mobilnätverk, en vidareutveckling av den ursprungliga 5g-standarden som stöder högre överföringshastigheter.

Även Ericsson har nått stora framgångar genom att använda sig av carrier aggregation. I augusti skrev vi om hur telekomföretaget lyckats uppnå överföringshastigheter på 5,7 Gbps i sitt forskningslabb – då genom att använda sig av sex olika frekvensband samtidigt.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.