5g-tillväxt i Europa ligger efter Asien

Mobility report 5g kommer först i Asien. Vid årsskiftet kommer det att finnas 175 miljoner 5g-abonnemang i Kina, enligt Ericssons nya Mobility report.

5g-tillväxt i Europa ligger efter Asien

Pandemin har både sänkt takten och ökat den under utbyggnaden av 5g. I Kina är nu 5g-abonnemangen fler än 10 procent av de totala antalet abonnemang. Som främsta orsak anges i rapporten att det finns en nationell strategi i landet, tuff konkurrens mellan operatörerna och att det finns bra tillgång till 5g-telefoner i landet.

5g-tillväxten var stor i världen under årets tredje kvartal och Ericsson förutspår nu att det kommer att finnas totalt 220 miljoner abonnemang vid årsskiftet. 5g växer snabbare än 4g gjorde när det var nytt. Så har det också varit vid varje lansering av en ny mobilgeneration tidigare – hjulen snurrar helt enkelt snabbare hela tiden.

Tittar man framåt mot 2026 i rapporten så tror Ericsson att det då kommer 3,5 miljarder 5g-abonnemang då. Den mest 5g-dominerade marknaden spås då vara Nordamerika med 80 procent 5g-abonnemang.

– En förklaring till att tillväxten kommer senare i USA är att landet har en stor dominans av Iphone och att det är först nu som det kommit en med 5g, säger Richard Möller, senior analytiker på Ericsson och en av de som jobbat med rapporten på ett webinar idag.

Västeuropa har en otroligt stark dominans av 4g idag med 81 procent av marknaden. Antalet 5g-abonnemang är strax över 6,5 miljoner vid årsskiftet 2020 där 33 operatörer erbjuder tjänster i 5g-nät.

Till 2026 kommer andelen 5g-abonnemang att stiga till 68 procent, vilket framför sker på bekostnad av 4g.

Telekom idag: Vilket år kommer tillväxten i Västeuropa?

– Schweiz är redan idag långt framme, men generellt kan man säga att det nog inte blir ett speciellt år utan att tillväxten kommer att ske gradvis. Jämfört med andra världsdelar så har Västeuropa en tydligare uppdelning mellan olika marknader där förutsättningarna är väldigt olika. En tydlig skjuts framåt blir det nog ändå när det kommer billigare 5g-mobiler inom ett eller två år från alla stora tillverkare, säger Richard Möller.

Senaste artiklarna

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde.