40 procent av 5g-trafiken i Europa går via kinesisk utrustning

Mobilnät Endast 11 europeiska länder har helt valt bort kinesisk utrustning när man byggt 5g-nätverk.

40 procent av 5g-trafiken i Europa går via kinesisk utrustning

Många europeiska länder förlitar sig fortfarande på kinesiska leverantörer när det gäller radioutrustning till 5g-nätverken och drygt 40 procent av all 5g-trafik i Europa passerar utrustning från Kina.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Det visar en en ny rapport från Strand Consult: The Market for 5G RAN in Europe: Share of Chinese and Non-Chinese Vendors in 31 European Countries.

Helt annan situation i många länder

Precis som USA har Sverige valt att stänga ute Huawei och ZTE från 5g-näten av säkerhetsskäl, men i många länder i Europa är situationen en helt annan. Enligt rapporten från Strand Consult innehar de kinesiska leverantörerna över 50 procent av marknaden för 5g-radionätverk i åtta av de 31 europeiska länderna som ingår i rapporten.

Förutom Sverige har operatörer i länder som Norge, Danmark, Nederländerna och Belgium helt valt bort kinesiska 5g-leverantörer. Ingen av dessa operatörer har rapporterat om förseningar eller förhöjda kostnader för 5g-utbyggnaden enligt rapporten.

Operatörer i länder som Italien, Tyskland, Polen, Spanien och Portugal har fortfarande mycket utrustning från kinesiska leverantörer i sina mobilnätverk. Enligt rapporten har Berlins 5g-nätverk större andel utrustning från Huawei än den kinesiska huvudstaden Beijing.

Risker för tyska mobilanvändare

Rapporten lyfter fram den tyska regeringens slappa inställning till det eventuella säkerhetshot som kinesisk utrustning kan utgöra och drar paralleller till hur man förlitat sig på ryska gasleveranser via Nord Stream. Eftersom 25 procent av alla europeiska mobilabonnenter finns i Tyskland så innebär det risker både för Tyskland och andra som kopplar upp sig via tyska mobilnät.

I dag har elva europeiska länder 5g-nätverk som helt saknar kinesiska komponenter och de kinesiska leverantörerna har minskat sin marknadsandel i Europa totalt sett.

Här kan du själv ladda ned rapporten.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.