Racet mot 6g – det vet vi om nästa generations radioteknik

6g I år har 5g börjat rulla ut på riktigt världen över och då börjar redan racet mot nästa mål: 6g. För den senaste tidens digitalisering gjort en sak tydligt – radiotekniken är en oerhört värdefull resurs.

Racet mot 6g  – det vet vi om nästa generations radioteknik

Tidigare i sommar släppte Samsung rapporten ”The Next Hyper-Connected Experience for All”. I den drog de upp sin vision för nästa generations radioteknik – alltså racet mot nästa generation 6g

– Det är aldrig för tidigt att börja förbereda sig för 6g, eftersom det normalt sett tar runt tio år från forskningsstart till kommersialisering av en ny generations kommunikationsteknik, sade Sunghyun Choi på företagets forskningscenter när rapporten presenterades.

Och det tidsspannet är vad den koreanska jätten räknar på. De skriver att en enhetlig 6g-standard kan vara klar och redo för kommersialisering som tidigast 2028, med stor spridning 2030.

Samsung är inte heller ensamma om att planera mot detta. Japanska operatören NTTDoCoMO har samma prognos och flera andra aktörer har börjat arbetet mot 6g. En sak som är gemensamt för företag, men även vissa nationer, är synen på 6g som en strategiskt viktig resurs. Allt oftare hörs det röster om att länder måste börja investera redan nu för att försäkra sig om att hålla sig i främsta ledet. Så pass att analytiker har börjat jämföra racet med rymdkapplöpningen. Eller som USA:s president Donald Trump twittrade redan i februari 2019: ”Jag vill ha 5g och även 6g-teknik i USA så snart som möjligt”.

Pilotprojekt redan 2026

Sydkorea är en av de som uppges ha satt en tidsram för när man ämnar dra igång pilotprojekt för 6g. Detta ska ske 2026 och då omfatta digital vård, självkörande fordon, smarta städer, smarta fabriker samt ”uppslukande innehåll”.

Även Japan, Kina, USA, Indien och Finland har redan börjat investera för 6g – även om man officiellt framförallt pratar om 5g ännu så länge. Och tittar vi på företagen så är självklart Ericsson, Huawei och Nokia redan i gång.

Så tidsramen är något som branschen är någorlunda överens om, men vad är det vi kan förvänta oss av tekniken?

Tidigare har radioteknikutvecklingen handlat mycket om hastighet. I takt med att det blivit allt viktigare att skicka data så har behovet av att kunna göra det snabbare ökat. Men hur snabbt blir då 6g? I dagsläget går det inte att sia om det eftersom det inte finns någon standard för tekniken än. Dock finns det gissningar om att vi kan få se smått otroliga hastigheter på 1TB per sekund. Vilket man konkret kan säga att om 5g handlar om gigabithastigheter så innebär 6g genombrott för terahertzteknik.

Så om du kan ladda ner en film på någon sekund med 5g – skulle du få ner närmare 150 filmer på samma tid med den tänkta 6g-hastigheten.

Ny hårdvara på gång

Och även om vi i dag har svårt att börja greppa sådana hastigheter, och vad man ska ha dem till, så har arbetet med att ta fram hårdvara som kan stödja detta påbörjats. I en studie publicerad i Nature Photonics avslöjar forskare i Japan och Singapore att de har tagit fram ett chip som klarar av att sända data i 11GB per sekund. Fortfarande långt från löftet om 6g, men ändå en bit på vägen.

Den här typen av datahastigheter och vad som kommer därefter innebär även att forskare börjar prata om att vi går bortom ”kabeln”… och att vi börjar röra oss mot decentraliserade nätverk. Och det i sin tur öppnar upp helt andra typer av infrastrukturer. Eller som forskare beskriver det: 5g kopplar allt samman, 6g kommer släppa uppkopplade enheter fria. Det senare eftersom den enorma hastigheten och låga fördröjningen gör direktkoppling mellan enheter möjlig. Och med enheter pratar vi inte mobiltelefoner. Om det är något som troligtvis kommer vara mindre viktigt i 6g-eran är det ”svarta fyrkanter med skärm”. Projiceringar, hologram och liknande visualiseringar kommer ersätta behovet av att springa runt med en skärm.

Kommunikation med alla fem sinnen

Finska ”6g Flagship” som drivs av universitetet i Uleåborg har samlat massvis med rapporter om teknikinnovationer. Och en sak många forskningsgrupper tittar på är användningsområden för den här typen av teknik.
Japanska NTT DoCoMo nämner i sin rapport om 6g att tekniken gör det ”möjligt för cyberrymden att stödja mänskligt tänkande och handlande i realtid genom bärbar teknik och mikroenheter i kroppen.” Vidare lyfter flera forskarprojekt fram kommunikation som involvera alla fem sinnena – vilket innebär att ett digitalt samtal då i sak inte ska gå att skilja från ett fysiskt (man ska alltså kunna dofta motpartens parfym, kunna ta hen i hand och så vidare).

Det kan kännas udda att prata om 6g – när 5g precis börjat få upp ångan. Men med tanke på hur lång tid det tar innan en ny generation kommer i blomning så är det inte en sekund för sent. Så i väntan på 2030 kommer Telekom idag att följa racet mot nästa generations radioteknik 6g.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.