Telekom idag har här sammanställt de 7 viktigaste sakerna att hantera för att skapa den bästa tänkbara arbetsmiljön i ditt hem.
7 bästa tipsen för ett vasst hemmakontor
GUIDE Hemmakontoret är här för att stanna som en del av mångas arbetsliv. När vi nu vet att det kommer att finnas permanent gäller det att ta tag i möblering, planering och teknik om du inte redan gjort det.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
- Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
- Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams, SD-Wan och Chattbotar.
- Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
1. Skapa en permanent arbetsplats
Det viktigaste är inte exakt hur din arbetsplats ser ut, men det är av betydelse att du har en arbetsplats även i hemmet. Tänk på att ställa krav på dig själv att inreda den för att fungera långsiktigt så att det både ser bra ut – och har de rätta funktionerna.
Arbetsplatsen är inte bara själva skrivbordet, stolen, skärmen och lampan. Tänk också på att du antagligen också behöver någon form av förvaring.
2. Variera mellan att sitta och stå
Ska din kropp hålla långsiktigt är det viktigt att ha en bra ergonomi. Det viktigaste är då att du har en bra stol – alternativt en helt okej stol och att du kan variera mellan att sitta och stå. Är ditt skrivbord höj- och sänkbart är det såklart toppen, men annars går det också att ha en låda eller liknande som du kan ställa tangentbordet på så att du får en bra ställning även när du står.
3. Avskärma dig från ljud
På kontoret störs vi framför allt av kollegor, och i hemmet kan det ju vara andra ljud som stör ditt fokus. Kanske tvättmaskin, diskmaskin eller en till hemmaarbetande partner? Bäst är i så fall att kunna stänga en dörr till din arbetsplats – men i en hel del hem kanske det inte går. Då är det näst bästa att skaffa ett bra headset med välfungerande bullerdämpning, så kallad anc, så att du inte störs av ljuden. Är det även ett vasst headset med stabila mikrofoner så störs inte de du pratar med av ditt buller.
4. Samma hårdvara som på kontoret
Vi har börjat komma in på tekniken med ett bra headset. Har du tillräckligt mobila prylar så kan du använda samma hårdvara hemma som på kontoret, men det kan faktiskt vara ganska krångligt att släpa saker fram och tillbaka.
Så ska du investera i nya saker så är detta en bra ordning. 1) Headset. 2) Skärm. 3) Tangentbord. 4) Mus.
Vi förstår att det är individuellt vad man föredrar och behöver, så har du andra prioriteringar på kontoret så ska du följa samma lista hemma. Det är viktigt att ha bra hårdvara hemma också – och de flesta av dessa prylar är faktiskt inte så kostsamma. Din hälsa och produktivitet är värd mer.
5. Häng med digitalt med kollegorna
Jobbar du hemifrån är det viktigt att inte tappa kontakten med kollegorna och dina team. Som trogna läsare av Telekom idag vet du att det finns mängder av digitala tjänster för att arbeta bra tillsammans – oavsett var du befinner dig. Videomöten, whiteboards, chatt, kanalarbete – allt funkar lika bra på distans.
Men glöm inte bort kaffeautomat-snacket när du kör hemma. Det går faktiskt bättre än du tror att schemalägga även lite vanligt hederligt rundsnack i din mötestjänst.
6. Bra belysning
Ska du kunna använda dina ögon även när du blir äldre så är det viktigt att du har såväl en skärm som är snäll mot dina ögon som lampor som ger både bra punktljus och skön allmän belysning. Kan du använda det naturliga ljuset utan att störas av blänk i skärmen är det bra, men oftast är det faktiskt enklare att använda en lite mer mörk del av ditt hem för din arbetsplats.
7. Kör möten som walk´n´talks
Nu har vi mest fokuserat på insidan av ditt hem, men en stor anledning till att det faktiskt är skönt att jobba hemifrån är ju att vi slipper restid och ofta också har bra koll på vilka promenadstråk som finns i närheten. Kan du då – om vädret eller kläderna tillåter – köra en del av dina möten som walk´n´talks så utnyttjar du ännu mer den fina flexibilitet som finns i arbete där du befinner dig.