70 operatörer har sjösatt kommersiella 5g-tjänster

Mobilnät Det må gå trögt på hemmaplan – men i vår omvärld är utrullningen i full gång. Enligt Global mobile Suppliers Organisation har sammantaget 70 operatörer lanserat 3GPP-kompatibla 5g-nätverk i 40 länder.

70 operatörer har sjösatt kommersiella 5g-tjänster

Enligt GSA har ingen tidigare nätgeneration tagit mark så snabbt som 5g. I dagsläget är det 57 operatörer som har gjort en full utrullning och nu kör sina 3GPP-kompatibla 5g-nätverk live. Ytterligare sex har gjort begränsade lanseringar tillsammans med en rad aktörer har sjösatt 5g-kompatibelt trådlöst bredband  (FWA). Av drygt 250 utannonserade 5g-devices finns minst 67 redan tillgängliga på marknaden.

En ny nivå av 5g-automation

Bland de intressanta projekten som utnyttjar det nya nätet finns Blue Planet, som har demonstrerat en helt ny nivå av 5g-automation. ”Dynamic planning” utnyttjar bland annat att 5g använder högre frekvenser, vilket innebär att man kan leverera förtjänster kring bandbredd. Och de ger mobiloperatörer möjlighet att optimera utbyggnaden av sina nätverk genom förenklingar och effektiviseringar.

Blue Planets lösning för ”zero touch network slicing” gör det möjligt för operatörer att automatisera hela sitt lifecycle management, med självgående, självläkande och självoptimerande 5g-nätverk som end-to-end kan skapa ”skivor av nätverk”. Zero touch operations utnyttjar i allt högre grad ai och maskininlärning för en optimerad service management.

AR i turistbussar

I Spanien använder Telefónica, the Mediapro Grop och Transports Metropolitans de Barcelona 5g-nätet för att lansera ett projekt som kombinerar en förstärkt verklighet med turism. Där får busspassagerare uppleva augmented reality i en interaktiv, transparent skärm som sitter på framrutan. Den förstärkta verkligheten läggs ovanpå landskapet som rullar förbi utanför.

EU-satsningen 5g Tours 

EU kör projektet 5g Tours där det nya nätet ska ”förstärka vertikala industrier”, där samma infrastruktur ska stödja en rad use cases. Det handlar dels om turism, där man vill förstärka upplevelsen – exempelvis med virtual reality och augmented reality, precis som i det spanska fallet. Det handlar också om smarta städer med en förbättrad mobilitet, med vässade navigationssystem, men också att tillhandahålla uttråkade passagerare med VR- och AR-lösningar. Den sista pusselbiten är säkerhet där 5g kan öppna för snabbare assistans vid olyckor och att en diagnos kan ställas i ett tidigare skede.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter