700 MHz-bollen satt i rullning

PTS I veckan fick PTS, som väntat, uppdraget att utreda hur 700 MHz-bandet ska kunna användas för mobiltelefoni.

Det var den 27 februari som regeringen beslutade att 700 MHz-bandet, som idag användas av marksänd digital-tv, ska göras tillgängligt för andra tjänster, och i första hand vara tilltänkt för mobiltelefoni.

Den 31 mars 2017 ska beslutet bli verklighet och det är nu PTS uppgift att rent formellt utreda hur det ska gå till. PTS har fått i uppdrag att utgå från det politiska målen som är satta för it-politiken,

– Med det här beslutet tar vi nu nästa steg för att förbättra mobiltäckningen i hela landet. 700-bandet kommer att bidra både till att vi kan få mobilnät som täcker större geografiska ytor, framför allt på landsbygden, samtidigt som det kommer leda till att inomhustäckningen kan bli bättre, säger it- och energiminister Anna-Karin Hatt.

I samma veva ska PTS också planera om näten för marksänd tv, som nu kommer stå utan frekvensutrymme när 700 MHz-bandet görs tillgängligt för annan användning.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.