900 MHz i Elisas 3g-nät

Den Finska operatören Elisa har nu dragit igång sin wcdma/hspa-nätverk i 900 MHz-bandet. Något som man hävdar man är först i världen med.

Elisa blir alltså först i världen med att ha ett kommersiellt 3g-nätverk i 900 MHz-bandet i drift. Användningen av detta frekvensområde ska öka tillgången till mobilt bredband i glest befolkade områden samtidigt som ökningen av täckning sker med färre basstationer.

– Vårt mål är att med att lägga till basstationer inom 900 MHz-bandet till vårt wcdma/hspa-nätverk, är som alltid att förbättra upplevelsen för kunden.

Delad glädje är dubbel glädje

Förvirrande nog så tar såväl Nokia Siemens Networks och Ericsson åt sig äran av att vara den leverantör som hjälpt Elisa med att få igång servicen i 900 MHz-bandet.

Ericsson har levererat nätverksutrustning och medföljande tjänster som gör att den nya utbyggnaden kan infogas sömlöst i det existerande nätverket i 2,1 GHz-bandet.

Nokia Siemens å sin sida framhåller att deras lösning med ”frequency refarming” är grunden till att Elisa nu kan på ett kostnadseffektivt sätt kan utöka sin 3g-täckning.

/p>

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.