Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

93 procent har 4g-tillgång

PTS Bredbandskartläggning visar att antalet hushåll och företag som har tillgång till bredband via lte ökar.

Idag presenteras PTS Bredbandskartläggning för 2012. Och det finns mycket positivt att hämta ur undersökningen. Bland annat så sker den snabbaste utvecklingen på landsbygden.

Tillgången till bredband via 4g i hushåll och på arbetsställen har ökat mycket snabbt under 2012. 93 procent hade täckning av lte i oktober 2012. Vid samma tid 2011 var den siffran 48 procent. Och det är utanför tätorterna som den riktiga ökningen finns, där har andelen ökat från 10 till 79 procent. Största anledningen till det är enligt PTS operatörernas löpande aktiverar lte i 800 MHz-bandet runt om i landet.

– Det är särskilt glädjande att utbyggnaden på landsbygden går så snabbt, säger Göran Marby, generaldirektör för PTS.

En bit kvar till mål

53 procent av alla företag och hushåll i landet hade i oktober 2012 tillgång till bredband med en teoretisk hastighet på 100 Mbit per sekund. Det är en ökning med fyra procentenheter jämfört med samma tid 2011. Enligt PTS beror det hela på utrullningen av fiber i acessnätet mellan oktober 2011 och 2012

2011 satte PTS elva mål i sin strategiska agenda, ett av dem var att hälften av de svenska hushållen och företagen skulle ha bredband som klarar minst 100Mbit i sekunden 2013. Nu har man nått 53 procent och är alltså en bit på vägen.

Det ska också nämnas att kartläggningen baseras i sin helhet på insamlad information från marknadens aktörer. Undersökningen visar endast på tillgången till fast bredband, alltså inte mobilt bredband.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter