Aastra går med Ericsson till storföretagen

Med Ericssons pbx-verksamhet ökar Aastra räckvidden och produktutbudet.
Vd Anthony Shen lovar att uppfylla sina nya kunders förväntningar.

Aastra går med Ericsson till storföretagen

Ett antal månaders hemlighetsmakeri ligger bakom Aastra Technologies köp av Ericssons pbx-verksamhet (se länkade artiklar).

Aastras vd Anthony Shen ser flera fördelar med köpet. Först och främst kompletteras Aastras produktportfölj med en plattform för riktigt stora företag. Visserligen har de redan stora kunder i Frankrike via Matra/EADS-förvärvet. Men Ericssons MD110 och MX-One ger Aastra bättre grepp i enterprise-segmentet.

Anthony Shen anser också att Aastra har tekniker som kan komplettera Ericssons pbx:er, som exempelvis dect-system, sip-teknologi och öppen källkodsteknik.

Ingen överlappning

Ti: Hur ser överlappningen ut mellan er nuvarande produktportfölj och den som Ericsson kommer med?

– Den är marginell. Jag ser snarare att de kompletterar varandra, säger Anthony Shen och spår en ljus framtid för ip-växeln MX-One och den starka mobilintegration som Ericsson har byggt in.

Ti: Vad blir den största skillnaden när ni tar över som ny ägare?

– Det viktigaste är att detta är vårt enda fokus. Vi ägnar oss inte åt nätutveckling eller Sony Ericsson-mobiler.

Ökad räckvidd

Ti: Hur kommer Ericssons nuvarande pbx-kunder märka av ägarbytet?

– Jag tror att det blir skillnad. Förhoppningsvis till det bättre. Vi vill leva upp till kundernas förväntningar och mer därtill, framhåller Anthony Shen.

Förvärvet innebär också att Aastras försäljningsorganisation får en större räckvidd. I dagsläget har tillverkaren verksamhet främst i Västeuropa, medan Ericssons pbx-verksamhet dessutom finns representerade i Asien, Öst- och Centraleuropa och Mellanöstern.

När Telekom idag talar med Anthony Shen har han precis haft sitt första möte med sin nya personal som fick beskedet under måndagen. Han beskriver mötet som bra och tillägger att de håller på att smälta det faktum att de får en ny arbetsgivare.

Samtliga anställda följer med i förvärvet men rollfördelningen i det nya bolaget ska analyseras den närmaste tiden.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.