Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Ai på arbetsplatsen – vad kan vi lära av BYOD-trenden?

Artficiell intelligens Artificiell intelligens framtagen för konsumenter letar sig in på kontoret.
Frågan är vilka som kommer driva utvecklingen: it-avdelningarna eller de anställda?

Ai på arbetsplatsen – vad kan vi lära av BYOD-trenden?

När Bring Your Own Device, BYOD, blev trendigt för över ett decennium sedan, stöttade de flesta organisationerna inte konceptet. Istället förbjöd många sina anställda att ta med privata enheter eller införde andra typer av begränsningar.

Trots detta fortsatte många anställda att använda konsumentteknik på jobbet, och it-avdelningarna tvingades hantera nya enheter, operativsystem och säkerhetsproblematiken som följde. Mobile Device Management eller MDM skapades för att få ordning och reda. En ganska vanlig lösning i Sverige, och som var en skattemässig fördel, var att låta de anställda välja bland teknik som företaget godkänt. Det som började som en olägenhet för it, har nu i efterhand visat sig vara bra för både anställda och företag.

En undersökning vi på VMware gjorde tillsammans med Forbes Insights för ett par år sedan visade att anställda i Sverige med tillgång till de it-verktyg de efterfrågar i jobbet är sju gånger mer benägna att se förbättringar i sin produktivitet. Dessa anställda spenderar dessutom 15,6 procent mindre tid på manuella processer. Den viktigaste slutsatsen av undersökningen var dock att det är de anställda som driver digitaliseringen av arbetsplatsen genom att själva köpa in de applikationer de använder i jobbet. 20 procent av företagsapplikationerna hos de undersökta företagen i EMEA hade installerats av den anställde själv.

Idag har många vant sig vid röstassistenter hemma och år 2021 kan det finnas lika många röstassistenter som människor, enligt Ovum TMT intelligence. Dessutom förutspår Gartner att 80 procent av alla smarta telefoner kommer ha ai-kapacitet år 2022. Om den nya tekniken med smarta högtalare, kaffebryggare och analysverktyg kan underlätta vardagslivet, är frågan varför de inte kan göra detsamma på våra arbetsplatser?

Vi hade vunnit mycket på att hantera ai på ett annat sätt än hur vi hanterade BYOD. Istället för att ”se vad som händer” utan en tydlig strategi, bör vi bjuda in tekniken och driva innovation. De anställda skulle kunna arbeta mycket bättre med varandra och betjäna kunderna med intelligenta arbetsflöden där resurserna automatiskt optimeras och säkerheten stärks. Automatiseringen frigör tid från vardagliga och upprepade uppgifter så att de anställda kan spendera mer tid på att lösa de svåraste utmaningarna.

En undersökning från konsultbolaget PwC visar att mer än 20 procent av företagen planerar att implementera AI-teknik senast år 2020. För att lättare hantera ai bör företag:

1. Organisera för ai: Upprätta ai-team på it-avdelningen, som också kan stötta de anställda. Självklart måste arbetet ha vissa ramar för att möta säkerhetskrav och så vidare, men de ska inte hämma innovationen.

2. Optimera för ai: Rulla ut små implementeringar snabbt, samla in feedback, revidera och rulla snabbt ut igen.

3. Skapa möjligheter med ai: Utvärdera befintliga processer och ompröva dem med ett ai-tankesätt för att förbättra individualisering, effektivitet och service.

BYOD började som en olägenhet som visade sig bli en succé. Vi måste våga se samma möjligheter med ai och uppmuntra tekniken och de anställdas nyfikenhet för att driva utvecklingen framåt.

Per Gustafsson

Senior Regional Director, VMware Nordic & Baltics

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter