Aitikgruvans nya mobilnät ger en säker fjärrstyrning

5g Wifi fungerade dåligt i Aitiks 700 meter djupa dagbrott. Peter Burman leder Bolidens program för gruvautomation – här berättar han om hur det nya mobilnätet öppnar för obemannade fordon och riggar.

Aitikgruvans nya mobilnät ger en säker fjärrstyrning

Söder om Gällivare ligger Sveriges största koppardagbrott. Telia flaggade förra året för att de hade fått uppdraget av Boliden att bygga ett dedikerat, lokalt 5g-redo mobilnät i Aitik – med både radionät och corenät. Nu är det i drift.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Total tillgång till alla guider och tester
  • Premiumnyheter med de senaste trenderna
  • Fullt fokus på att du ska göra rätt kommunikationsval
  • Tryckt magasin med sex nummer om året
Redan prenumerant?

– Det här är ju ett eget, privat, self-contained nät med eget core, local survivability med redundans. Det finns nog inte så många byggda utanför statsförvaltningen – det är väl i princip bara kärnkraftverken och möjligtvis militären som har något sådant idag, säger Peter Burman som leder Bolidens gruvautomatiseringsprogram.

Fjärrstyrning krävde ett nytt nät

Gruvbolaget utvärderar 5g med Telia på testfrekvenser under jord där man kör benchmarking-tester med Ericsson och LTE-teknik. Men i dagbrottet är det fortfarande 4g som gäller. Behovet av det nya nätet uppstod när Boliden började robotisera och fjärrstyra maskiner i Aitikgruvan.

– Då måste vi ha bättre täckning, och vi körde in i väggen med wifi. Det är för stora ytor och för höga krav på tillgänglighet –  det gick inte. Det var för mycket störningar på de här frekvenserna för wifi, i kombination med för dålig räckvidd. I och med den europeiska effektbegränsningen på 100 milliwatt så gick det inte att skapa yttäckning, säger han.

Nätet driftas till stora delar av Telia, men Boliden har egna sim-kort. Så vitt Peter vet så är det här den första leveransen baserad på Ericsson-core och  Ericsson-radio som Telia gör Inom ramen för det nya samarbetet mellan dem och Ericsson. Bolidens tidigare testnät byggde på Nokia-teknik, men när den kommersiella lösningen levereras så blir det Ericsson  rakt igenom.

4g håller ett par år till

När tror gruvbolaget då att de kommer ha behov av att kliva upp till 5g? Bolidens bedömning är att de klarar verksamheten i Aitik med LTE ett par år framåt, men sedan är det en öppen fråga. Det enda som Peter Burman har på fjärrstyrning i dag är fem stora borriggar – Pit Wipers, som är Epirocs största borriggar. De ser ut som små oljeborrtorn på larvband, och diametern på spränghålen som borras liknar mer en brunn.

– De kan köras i manuellt, fjärrstyrt eller i robotiserat mode. Att wifi fungerade så dåligt var det som triggade det slutgiltiga beslutet att gå över till LTE. Vårt ”heartbeat”, alltså den säkerhetssignal som ligger och pingar mellan borriggen och remote station, gick ner med jämna mellanrum. Då dras ju nödstoppen, och då måste du alltså sätta dig i en bil,  åka ut och starta om maskinen för hand, säger han.

Wifi kan inte täcka stora områden

Enligt Peter berodde den tappade signalen på att någon sköt in energi över industrianläggningen i det licensfria spektrumet. Det finns andra wifi-utmaningar. Dagbrottet är en enorm grop som är 700 meter djup. För att de inte ska sprängas bort placerades accesspunkterna uppe på kanterna, men när de skickade energi ner i hålet så fick man väldigt mycket reflexer som studsade från långt håll och de sköt sönder signal-brusförhållandet.

– Kontentan av det här är att det i dag inte är praktiskt möjligt att täcka stora industriområden med wifi, säger Peter.

Nu kör gruvan på en kombination av Telias vanliga roamingband för huvuddelen av kommunikationen och till detta ligger ett paraplynät för säkerhet på 800-bandet som en stor cell över alltihop.

Maskinerna kommer att kräva 5g

Boliden har för avsikt att även robotisera sina stora gruvtruckar, men innan man tar ett sådant beslut vill bolaget veta att man har täckning i gropen. Jättefordonen klarar sig med 4g, men däremot är det andra maskiner som ska in och fjärrstyras på längre sikt, vilka kommer att tarva 5g – bland annat mindre borriggar, dozers och hjullastare.

– Det är fler maskintyper som står på kö, så jag tror att 5g kommer att bli aktuellt Inom en överskådlig tid, men på vilka band är ännu oklart. Sedan är frågan vilken antennteknik som ska användas. Vi har ju Ericssons aktiva antennsystem beamforming, och det är frågan om det kan finnas vinster I att rikta bandbredden mot en enskild maskin, för de tar ju fruktansvärt mycket bandbredd i upplänk när de går i fjärrstyrningsmode. Det skulle ju i princip aldrig gå att köra en hel gruva fjärrstyrt, det skulle bli jättesvårt utan någon form av beamforming. Man kan köra en riktad radiolänk mot varje maskin – så mycket data blir det om du ska ha högupplösta kameror som streamar 360 grader runt maskinen, säger han.

 

Tror inte att PTS spektrum räcker

PTS nya frekvenstilldelning för industrin har varit ute på remiss. Peter tycker att skriften är ett steg i rätt riktning men han upplevde att den var väldigt svårbegriplig. Han tror att Post och telestyrelsen säkert gör så gott de kan, men de behöver tid på sig för att bygga upp en kompetens inom industriella nät. För tillfället är det enligt Burman svårt att veta var frekvenstilldelningen är på väg och vad den kommer att innebära.

– Dessutom är ju det tilldelade spektrat i första rundan lite snävt, milt uttryckt. Det kommer inte att räcka för de krav som vi har på Boliden. Vi måste ju i så fall hyra, köpa eller låna frekvenser av någon annan operatör. Om vi skulle få för oss att bygga ett eget nät så det räcker det inte, vi måste ha med spektrum, säger han.

Ger ändrade maktförhållanden

Samtidigt hyllar Peter de steg som nu tas av landets politiker.

– Jag tror att Post och telestyrelsen och staten har fattat ett bra beslut här. Vad de gör är att de ändrar lite på maktförhållandena på marknaden, och det är bra. För det innebär att när industrin går till teleoperatörerna och vi har med oss egna frekvenser – om än i otillräckligt spektrum – så har vi iallafall någonting att slänga på bordet. I förhandlingarna kommer det att mer bli av ett möte mellan jämlikar, jämfört med hur är det idag där man i princip har varit i händerna på operatörerna. Nu kan vi komma och bidra med någonting, om vi både får spektrum på 3,7 och tilldelas på millimeterbanden och kanske får några lägre band på sikt, säger han.

Enligt Peter räcker detta gott och väl för vissa mindre industriapplikationer, miljödata, datainsamling och dylika saker – och då skulle man kunna vara sin egen operatör. Det blir en bättre affärsmässiga relation där man kan hota med att bygga ett eget nät. Men han konstaterar samtidigt att stora industriföretag samtidigt har bättre saker för sig än att själva agera operatör.

– Ska man börja fjärrstyra stora flottor och fordon,  ja då tror jag att man hamnar i knät på någon av operatörerna likafullt, och det är kanske bra. Du har täckning inne på ditt industriområde, men vad händer när maskinen ska åka iväg på service?  Då vill du väl ha roaming till makronätet, och då är det lika bra att lösa det på en gång. Så det här att man skulle göra sig av med operatörerna,  det är jag skeptisk till, säger Peter.

Utrustningen kan bromsa utvecklingen

Men det finns andra saker som kan bromsa 5g-utvecklingen. För att industrin ska kunna använda den nya tekniken så måste det finnas givare, instrument och maskiner som faktiskt pratar 5g, och på rätt frekvenser.

– Det finns en mängd sådana här saker som kan hämma marknaden, och om man ska vara krass så kan man ju säga att för varje givare som kan snacka LTE och 5g i dag så finns det väl tio som snackar wifi. Konnektiviteten är bättre och allt talar för att satsa på telekomsystem, men frågan är om marknaden för givare, sensorer och annat som vi behöver i industrin kommer att hänga med? För om de inte gör det så kommer incitamentet för att gå med telekomsystem och skyddade frekvenser att försvinna, säger Peter Burman.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!