Akut brist på ingenjörer

Arbetslösheten bland ingenjörer har minskat till den lägsta nivån på fem år; 1,2 procent. Särskilt för de yngre har efterfrågan ökat på arbetsmarknaden. Mest akut är bristen på dataingenjörer. Det visar Sveriges Ingenjörers nya arbetsmarknadsrapport.

– Bristen på ingenjörer visar sig nu i nästan alla branscher, inte minst vittnar många industriföretag om att de har svårt att få tag i kvalificerat folk. Mest akut är bristen på datasidan, säger Olle Dahlberg, arbetsmarknadsutredare hos Sveriges Ingenjörer.

Arbetsmarknadsläget för medlemmar i Sveriges Ingenjörer har förbättrats avsevärt. Andelen medlemmar med ersättning från AEA föll totalt från 1,8 procent i april 2006 till 1,2 procent i april i år. Det är den lägsta nivån sedan april 2002 och en minskning till en tredjedel av den arbetslöshetstopp som noterades i september 2004.

Halvering bland yngre

– En av de mest glädjande förändringarna är att den ökade efterfrågan på ingenjörer sätter ett tydligt avtryck framförallt i den yngsta åldersgruppen (25-29 år). Där har arbetslösheten halverats på ett år och är med sina 1,0 procent till och med under snittnivån, säger Olle Dahlberg.

Allra lägst arbetslöshet har åldersgruppen 35-39 år med 0,7 procent. Landets lägsta arbetslöshet uppvisar Västra Götalands län med 0,9 procent, en halvering från april förra året. Stockholm har minskat från 1,9 till 1,1 procent och Skåne från 1,6 till 1,2 procent. Högst (1,8 procent) har Södermanlands respektive Norrbottens län – för båda länen innebär det ändå en minskning, från 1,9 respektive 2,3 procent.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.