Alcatel går ut hårt för mobil wimax

Under 3GSM World Congress 2006 i Barcelona gav Alcatel världen en smakbit på mobilt wimax. Företaget avslöjade också sin wimax-basstation som lanseras sommaren 2006 och som är baserad på ieee 802.16e-standarden. Men kommersiella tjänster väntas dock inte förrän 2007.

Alcatel satsar på wimax som en viktig del i sin bredbandsstrategi. Alcatels Evolium wimax-lösning stödjer fast, nomadiskt och mobilt bruk. I utvecklingsländer ska den här lösningen möta behovet av rimlig voip-baserad telefon, höghastighetsinternet och diverse kommunala tjänster speciellt i områden utan fast bredbandsnät. På mer avancerade marknader är tanken att lösningen ska vara ett supplement till fasta och mobila nät. Operatörerna kan förlänga räckvidden av bredbandstjänster som mobilt Internet, video och spel.

– Alcatel håller sitt löfte. Vi ska vara snabbare med vår nya mobila wimax-lösning än våra konkurrenter. Förutom att öppna upp för kommersiell lansering sommaren 2006, kommer vår lösning att påskynda erbjudandet om mobilt wimax globalt, säger Marc Rouanne, som leder Alcatels aktiviteter inom Mobile Communication.

 

Till 2007

Efter att Alcatel inledde ett samarbete med Intel 2005 har de båda företagen samarbetat för att påskynda utvecklingen av mobil wimax-teknologi och säkra ieee 802.16e-2005-standarden. Genom omfattande testing och samspel mellan Alcatels wimax-infrastruktur och Intel-baserad utrustning tar de två företagen sikte på att lansera tjänsten på marknaden 2007. 

– Intel och Alcatel tar viktiga steg tillsammans för att påskynda utbredningen av mobilt wimax. Genom omfattande testning och utveckling av användar-modellerna hoppas vi kunna bidra till bredare accept och bättre tillgänglighet för ett mobilt wimax-nät, säger Scott Richardsson, vice ordförande och administrativ direktör på Intels Service Provider Business Group.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.