Alcatel-Lucent tar för sig på ip/mpls

Ip/mpls-baserad utrustning för operatörernas edge-nät blir ett allt starkare kort för Alcatel-Lucent. I Norden och Baltikum har man närmare 50 procent av marknaden, enligt Ovum-RHK.

Ovum-RHKs rapport om försäljningen av switchar och routrar till operatörer visar på stark tillväxt generellt för fjärde kvartalet 2006. Försäljningen landade på 2,5 miljarder dollar totalt, vilket är en ökning med 17 procent. Cisco och Alcatel ligger i täten.

Tillväxten i segmentet ip/mpls edge är ännu starkare. Där blev ökningen 40 procent. Alcatel-Lucent tog i fjärde kvartalet 19 procent av den här marknaden och har därmed säkrat en marknadsandel på 17 procent för hela 2006.

– Det fjärde kvartalet 2006 blev ett starkt kvartal för Alcatel-Lucents ip/mpls-plattformar med en sekventiell tillväxt på 23 procent samt en tillväxt i förhållande till 2005 på 92 procent. Detta är en betydlig ökning jämfört med konkurrenterna, säger Mark Seery, analytiker på Ovum-RHK.

Under 2006 etablerade Alcatel sig som nummer två inom ip/mpls edge med speciell styrka inom ethernet-baserade lösningar.

Hotar Ciscos position

– Alcatel-Lucent har haft en fantastisk framgång med dessa produkter i Norden och Baltikum. I dag har vi närmare 50 procent av marknaden, detta trots att vi varit i ip-router-marknaden endast i tre år, säger Robert Malm, ansvarig för Alcatel-Lucents aktiviteter i Sverige.

För bara några år sedan dominerades den här marknaden helt av Cisco. Alcatel-Lucent är med och ändrar på det, tack vare kunder som Teliasonera. Operatören använder Alcatel-Lucents ip/mpls-lösningar i Sverige, Finland och Danmark.

Mobiloperatören Vodafone valde nyligen Alcatel-Lucents 7750 Service Router, 7710 Service Router och 5620 Service Aware Manager till sitt globala konvergerade ip-nät. Vodafone vill med detta kunna garantera tjänstekvaliteten, optimera driften av nätet och samtidigt vara förberedd för nya multimedia-tjänster.

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.