Alcatel och Lucent vill bli ett

Ericssons konkurrenter Lucent och Alcatel för samtal om en fusion. En sammanslagning skulle innebära att Ericsson inte längre är världens största leverantör av telekomutrustning.

Tidigt på fredagsmorgonen bekräftade Alcatel och Lucent att de för samtal om en fusion. I ett mycket kort pressmeddelande skriver bolagen att det handlar om en jämbördig fusion med avsikt att bli prissatt av marknaden, det vill säga efter bolagens börsvärden.

Men i övrigt vill varken Alcatel eller Lucent ge ytterligare kommentarer. Dock varnade man för risken att diskussionerna inte leder till något avtal överhuvudtaget.

Tillsammans omsatte bolagen omkring 54 miljarder kronor under sista kvartalet 2005. Båda företagen är konkurrenter till Ericsson och Lucent räknas som en av den svenska telejättens största utmanare. Om Alcatel och Lucent går samman blir bolaget större än Ericsson, som omsatte 46 miljarder under fjolårets sista kvartal.

Enligt uppgifter från Nyhetsbyrån Direkt gjorde dock Lucent en förlust under kvartalet på 800 miljoner kronor, medan Alcatel gjorde en vinst på cirka 3,2 miljarder kronor. Ericsson i sin tur hade ett resultat efter skatt på hela 8,6 miljarder kronor.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.