Alcatel och TCL går skilda vägar

Den fransk-kinesiska mobilalliansen mellan Alcatel och TCL håller på att lösas upp. Förra året gick de båda bolagen ihop och bildade ett mobiltillverkningsföretag, men nu säljer Alcatel sin andel i det gemensamma bolaget.

Samarbetet om mobiltelefontillverkning har inte gett den utväxling som företagen önskade sig. När de båda bolagen gick ihop förra sommaren bidrog Alcatel med sin patentportfölj för mobiltelefoner, sitt varumärke och utvecklingsavdelning. I utbyte fick Alcatel en ägarandel i mobilbolaget på 45 procent. TCL bidrog med fabriker, personal och kunskap om tillverkning av vikbara mobiler.

Efter att inte ha lyckats vända förlusterna har Alcatel nu beslutat att sälja sin andel i mobilbolaget i utbyte mot 5 procent av aktierna i TCL. Dessutom får Alcatel betala motsvarande 200 miljoner kronor för att få tillbaka sina patenträttigheter, uppger Ny Teknik.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.