Alcatel skär ner och växlar spår

Bransch Alcatel ska kapa de fasta kostnaderna med en miljard euro. Det är en del i den ”Shift Plan” som nya vd:n Michel Combes lanserar.
Fram till 2015 ska man få in lika mycket pengar genom avyttringar.

Alcatel skär ner och växlar spår

Michel Combes, som klev in som vd den 2 april i år, konstaterar inför samlade journalister och analytiker att Alcatel-Lucent har befunnit sig i ständig omstrukturering under senaste tio åren. Därför trycker han särskilt på att den här inte bara är den tjugonde planen i ordningen utan innebär en verklig spelvändning, trovärdig och möjlig att leverera.

– The Shift Plan omdefinierar Alcatel-Lucents industriella identitet och klargör vår roll i det teknologiska ekosystemet, säger Michel Combes och betonar att Alcatel-Lucents dagar som en generell telekomtillverkare är över.

Det innebär i praktiken att Alcatel ska fokusera på två saker: ip-nätverk och så kallad ultrabredbandsaccess. Mycket av det teknologiska arvet ska städas ut så snabbt som möjligt. Det visar sig bland annat i hur forsknings- och utvecklingspengarna kommer att investeras framöver. Forskningsbudgeten ska öka med åtta procent till 2015 och 85 procent av pengarna hamnar just inom ip-nätverk och bredbandsaccess.

Oklart on enterprise-delen

Michel Combes har rest runt och diskuterat med de stora kunder och samarbetspartners de senaste åtta veckorna. Det har stärkt honom i uppfattningen att Alcatels roll är att möta den enorma tillväxten i datatrafik och den arkitektur som växer fram kring molnet. Det innebär system och utrustning för operatörernas kärnnät, inkluderat stora företag som bygger med liknande krav. I access-delen kommer man bland annat att lägga mycket kraft på femtoceller och andra typer av nerskalade radioaccesslösningar.

Var enterperise-lösningarna passar in i det nya Alcatel-Lucent gav Michel Combes inga som helst besked om. Bolaget har tidigare försökt sälja av den verksamheten utan framgång.

Klart är i alla fall att avyttringar är en viktig del av den nya planen. Fram till 2015 ska man få in en miljard euro den vägen.

Samtidigt ska den årliga kostnadsbasen skäras ner med lika mycket pengar, en miljard euro. Alcatels vd vill inte ange hur många tjänster som försvinner i den åtgärden. Det står i alla fall klart vilka områden som kommer att beröras mest: försäljning och marknad, administration, fastigheter, it, inköps- och leveransfunktioner och tillverkning.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter