Alcatel släpper produkter för mobilt wimax

Vid årsskiftet släpper Alcatel sin evolium-wimaxlösning baserad på den nya mobilstandarden 802.16e på den nordiska marknaden. Den stöder både fast, normandiskt och mobilt bruk.

Lösningen kommer att uppfylla behovet för höghastighetsinternet i områden utan ett väl utbyggt bredbandsnät och erbjuda ip-baserad telefoni. I städer och centrala områden kommer Alcatels mobila wimax-lösning att ge mobilt internet, video och spel samt att vara komplement till både det fasta och mobila nätet.

Företaget har tillsammans med Intel påskyndat utvecklingen av mobil wimaxteknik och säkrat 802.16e-2005 standarden. Genom tester och samspel mellan Alcatels wimax infrastruktur och Intelbaserad utrustning tar företagen sikte på massmarknaden under året 2007.

Wimax basstationer, baserade på den nya mobilstandarden, kommer att kunna levereras till den nordiska marknaden kring årsskiftet. Förutom att den nya wimaxlösningen öppnar för mobila användningsområden ska den även – tillsammans med de basstationer som redan finns på marknaden – ge förbättringar både när det gäller räckvidd och hastigheter.

Ännu bredare täckning

Carl-Edward Joys på Alcatel lovar nordiska operatörer trådlös teknologi som tillåter höghastighetsinternet, voip, mobil-tv, video-on-demand och andra datatjänster. Han ser också optimistiskt på wimaxutvecklingen.

– Vi förväntar oss att wimaxteknologin kommer att smälta samman med nästa generations mobilnät, 3g long term evolution. Detta betyder att det kommer att bli ännu bredare och bättre täckning, anser Joys.

Alcatel har också ingått ett avtal med Samsung Electronics om ett samarbete kring mobila wimaxlösningar.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.