Äldre satellittelefoni går i graven

Efter nyår stänger satellitoperatören Inmarsat ner tjänsten SPS, satellite phone service. Användarna uppmanas nu att migrera till nyare tjänster.

Så värst många svenska kunder som berörs av nedläggningen finns det förmodligen inte. Tjänsten har helt enkelt inte haft så bra täckning på våra breddgrader. Däremot kan det finnas svenska företag och organisationer som använt Inmarsats tjänst SPS för att kunna ringa från exempelvis sydostasien.

Efterträdaren till SPS som går under namnet GSPS, Global Satellite Phone Service, introducerades förra året och kunderna rekommenderas att byta ut sina sim-kort så snart som möjligt. En stor fördel med GSPS är som namnet antyder att teckningen är i princip global. Har man bara fri sikt uppåt ska det gå att ringa överallt utom vid polerna.

Trots att vi i Sverige har relativt bra täckning i de vanliga mobilnäten finns det även här ett visst behov av satellittelefoni. Fjällvandrare, kraftsnätsarbetare och andra yrkesgrupper som behöver kunna kommunicera från otillgängliga platser finns bland användarna.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.