Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Alingsås mäter mobiltäckning

Mobilt Alingsås kommun anammar konceptet med sopbilar som kartlägger mobiltäckningen. Resultatet blir tillgängligt för invånarna och ska användas som underlag i kommunens egna upphandlingar.

Alingsås mäter mobiltäckning

Det var några andra kommuner i Västergötand – Borås, Tranemo och Ulricehamn – som var först ut att mäta mobiltäckningen med hjälp av sopbilar 2012. Därefter har modellen använts av en rad andra kommuner, exempelvis Västerås, Tjörn och Sölvesborg.

Nu är det sopbilarna i Alingsås som får utrustning för att mäta hur det faktiskt ser ut med mobilnätens täckning.

Alingsås avfallschef tycker att mätuppdraget är en kul och annorlunda uppgift.
Alingsås avfallschef tycker att mätuppdraget är en kul och annorlunda uppgift.

– Vi har sett att det i kommunens verksamheter finns en stor efterfrågan av hur bra täckning de olika mobiloperatörerna har. Vård- och äldreomsorgen behöver till exempel informationen för att kunna placera ut digitala trygghetslarm. Dessutom kommer vi att få användning för det insamlade materialet när vi upphandlar mobiloperatör, säger Göran Westerlund som är it-chef i Alingsås kommun.

Mobiltelefoner med en särskild programvara mäter signalstyrkan från mobilnätets basstationer. Den informationen skickas tillsammans med gps-koordinater till servrar som sedan sammanställer datan. Resultatet ska presenteras i form av en karta, där man kan jämföra vilka operatörer som har bäst täckning i kommunens olika geografiska områden.

Mätningen kommer att pågå i upp till ett par månader.

– Just sopbilarna är utmärkta mätstationer då de ju tar sig fram genom hela kommunen. Vi hoppas att detta ska underlätta för kommuninvånarna, säger Göran Westerlund.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter