Michael Stubbing: Omvälvande konsolideringar i Sverige i år

Framtid Telekom idag tar experterna till hjälp för att sammanfatta Telekomåret 2017 - och blicka framåt mot 2018. Idag har turen kommit till Michael Stubbing, Managing Director på Enghouse Interactive.

Michael Stubbing: Omvälvande konsolideringar i Sverige i år

Hur är läget i Telekom-Sverige just nu?

– Efter en del ganska omvälvande konsolideringar i Sverige och Norden så börjar många leverantörer på marknaden hitta nya sätt att både formera mer moderna lösningar och anpassa sina kommersiella erbjudanden till den flexibilitet som marknaden nu kräver – så jag är förhoppningsfull inför 2018, säger Michael Stubbing.

Vilka händelser har varit viktigast i år för utvecklingen?

– Branschen har under en period sagt att alla svar på kundernas problem kan lösas i ”molnet”. Jag upplever att debatten balanserats under detta året där man inser att det finns plats för båda sätten att leverera en tjänst och att det är baserat på vad kunden har för behov.

Är det något som har överraskat dig i år?  

– Hur stor påverkan de nya dataskyddslagarna för EU har för alla företag vilket också ställer stora krav på alla oss leverantörer.  Redan den 25 maj 2018 träder GDPR i kraft och innebär att vår rätt som individer att bli raderade ur ett register ökar och att ett företags möjligheter att spara information om oss reduceras avsevärt –båda bra saker för oss medborgare. Det som är skillnaden är att i förlängningen kan detta ge ett företag böter på upp till 20 miljoner euro eller fyra procent av deras globala omsättning.

Vad kommer att hända nästa år?

– IoT och AI-teknikerna är redan långt framme rent tekniskt sätt, men detta år kommer företag på allvar att fundera på hur de skall användas för att förbättra affärsprocesserna och kommunikationen med sina kunder.

Vad borde hända nästa år?

– Att vi också fokuserar på människan i teknikutvecklingen. Under lång tid så har ny teknik oroat människor då deras arbetsuppgifter ersätts av ” robotar” och annat. Men historien har visat, och jag är övertygad om att det är sant nu också, nya kreativa jobb kommer att skapas igen så länge vi värnar om fortbildning och omfamnar förändring.

Vilka trender följer du lite extra de kommande åren?

– Hemleveranser av mat eller andra varor via drönare eller självkörande bilar. Finns redan idag, men kommer att förändra vår värld ännu mer när det blir det ”normala” valet.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.