Allicons vd: ”5g kommer över tid att kunna ersätta wifi-nätverken”

branschen Allicon har en egenutvecklad tjänsteplattform och bygger nätverk som baseras på både fiber och 5g-teknik. Vd:n Andreas Boo berättar om planerna inför framtiden och hur fastighetsägare bör tänka kring konnektivitet.

Allicons vd: ”5g kommer över tid att kunna ersätta wifi-nätverken”
Andreas Boo är vd på Allicon.

Många kommersiella fastigheter i Sverige saknar förutsättningar för att dra nytta av de senaste möjligheterna med konnektivitet och smarta kommunikationslösningar. Det menar Andreas Boo, vd på Allicon, som vill förse fastighetsbranschen med modern och högpresterande infrastruktur:

– Vi ser ett väldigt tydligt utvecklingsbehov, framför allt inom kommersiella- och samhällsfastigheter. I övrigt är det ju en ganska mogen och mättad marknad, men det finns en stor utvecklingspotential för konnektiviteten i fastigheter.

Allicon, som fram till i höstas gick under namnet Corporate Fiber, har funnits i sex år och bistår fastighetsbranschen med öppna nätverk baserade både på fiber och den senaste 5g-tekniken.

Andreas Boo har haft flera arbetsgivare i telekombranschen – som nyexaminerad civilingenjör blev han vd-trainee på Telenor och avancerade sedan till vd-posten för Net4mobility, precis när mobilnäten skulle börja uppgraderas med 4g-teknik.

– Efter tre år på Net4mobility kände jag att jag ville se något nytt, så jag bytte till it-branschen och Dustin-sfären och var bland annat vd för IT-hantverkarna. Jag jobbade också parallellt med att förvärva och integrera mer nischade it-tjänstebolag i Norden och Benelux under de fyra åren på Dustin.

Efter Dustin-åren gick han vidare till ett annat företag inom Axel Johnson-koncernen, RCO Security, som säljer säkerhetslösningar i form av bland annat passersystem. I maj 2022 blev Andreas Boo vd på Corporate Fiber, som sedan alltså bytte namn till Allicon.

Namnbytet är ett sätt att signalera att man kan leverera mer än bara fiber. Men Andreas Boo ser att den framväxande 5g-tekniken har positiva effekter även på fiberaffären.

– Strukturerade fibernät i fastigheter har ett stort egenvärde i sig, men för att få full kapacitet i 5g-nätet så måste du ha fibermatning ut till radioenheterna. Med cat-spridningsnät så får du inte ut den fulla potentialen när det gäller bandbredd och säkerhet.

Enligt Andreas Boo bygger Allicon fibernät som är framtidssäkrade även för den kommande 6g-tekniken, som väntas rullas ut först 2030.

– Om du bygger enligt Robust fiber-standarden, förvaltar och dokumenterar nätet så kan du sedan bygga vad du vill ovanpå nätet. Du kan lite förenklat bara byta ut radioenheterna om så krävs.

Enligt Andreas Boo är Allicon ganska ensamma om sitt erbjudande på marknaden:

– Vi har inga direkta konkurrenter och det som gör oss unika är också är att vi försöker vara agnostiska på leverantörssidan och verkligen möta de specifika kundbehov som finns. Och sedan har vi vår digitala plattform som hjälper oss att bygga det här på ett skalbart och effektivt sätt.

Samarbetar framförallt med Ericsson och Nokia

När det gäller 5g-tekniken så är det idag framförallt Ericsson och Nokia som Allicon samarbetar med. Men man är inte främmande för att söka sig till andra leverantörer om det skulle krävas för att leva upp till kundernas behov.

Allicon har en egenutvecklad mjukvaruplattform, Propview, som kunderna får tillgång till och därmed en överblick av infrastrukturen.

– Plattformen är ett sätt för oss att säkerställa kvalitet, effektivitet och skalbarhet när vi rullar ut och driftar de nätverk som vi bygger. Men det är också ett gränssnitt mot våra kunder så att de får kontroll och rådighet.

Andreas Boo säger att man ser ett ständigt ökande behov från kundernas håll av att förstå hur näten är uppbyggda och att själva ha kontroll över dem.

Bland Allicons kunder finns några av Sveriges största fastighetsägare, däribland Wallenstam, Stena fastigheter och Corem. Västra götalandsregionens planer på att bygga privata 5g-nätverk har fått mycket uppmärksamhet den senaste tiden och här är Allicon med som strategisk partner när 20 sjukhus ska förses med 5g-teknik.

– Det är ett jättestort projekt som är framåtblickande och har en väldigt hög ambitionsnivå. Det kan bidra till både en bättre patientupplevelse och en bättre arbetsmiljö för de som jobbar inom vården. Vi ser en möjlighet till bättre flöden och en högre effektivitet, vilket kan skapa enorma samhällsvinster.

– Det händer mycket på fastighetsägarsidan. Man förändrar sitt synsätt och har blivit mycket mer aktiva. Man ställer också andra krav på oss som leverantör att kunna bygga framtidssäker konnektivitet både säkerhetsmässigt och kapacitetsmässigt.

Jobbar med alla de stora operatörerna

Eftersom Allicon bygger öppna nät är det upp till kunderna att välja vilken operatör de vill vända sig till. Andreas Boo berättar att alla de stora operatörerna nyttjar deras infrastruktur idag.

– Operatörerna tycker i regel att det är väldigt attraktivt att det finns färdiga fibernät på plats i fastigheten när man ska leverera internet till en hyresgäst. Det blir en snabb inkoppling när nätet finns på plats och det finns heller inget arbete som behöver göras

– Vi ser också en hållbarhetsdimension som många uppskattar. Om nätverket sitter där och kan användas i 20-25 år istället för att man gör styckvisa dragningar så blir även behovet av transporter till fastigheten och materialåtgången mycket mindre.

Även på 5g-sidan har Allicon valt att satsa på öppna nät, det vill säga det som kallas neutral host-nät. Det innebär att alla operatörer har möjlighet att ansluta sig till nätet och möjliggöra täckning till användare i fastigheten.

– Det är fortfarande många fastigheter som ligger på centrala adresser i Stockholm, Göteborg och Malmö där man inte har tillräckligt bra täckning, förklarar Andreas Boo.

Han tror också att 5g-tekniken kommer att kunna ersätta wifi på sikt, även om vi inte riktigt är där idag. Drivkrafterna bakom teknikskiftet kommer att handla om ökad säkerhet och högre kapacitet, men även hållbarhetsaspekten är viktig – aktiva 5g-nät kan minska energiåtgången väsentligt jämfört med passiv das (distributed antenna system) och wifi-nätverk.

Har halkat efter i 5g-utbyggnaden

Liksom många andra aktörer anser Andreas Boo att Sverige har halkat efter i 5g-utbyggnaden och här ser han flera konsekvenser.

– Att vi inte har den grundläggande infrastrukturen på plats påverkar digitaliseringen generellt. Vi tycker att det är en central fråga att titta på den digitala infrastrukturen i fastigheter och på våra arbetsplatser.

Han berättar att Allicon är inne i en tillväxtfas och att man har många nya kunder på väg in. Man har också knutit till sig en rad investerare, däribland Vargas och Ericssons tidigare teknikchef Ulf Ewaldsson, som nu har motsvarande roll på T-Mobile i USA. Ewaldsson sitter även med i styrelsen på Allicon.

– Vi har väldigt bra uppbackning på både telekomsidan och på fastighetssidan. Sedan har vi en ny investerare som har klivit upp i ägande nyligen, som heter Amavi Capital och är en europeisk proptech-investerare.

Andreas Boo berättar också att man blickar utomlands för kommande expansion, men han vill inte avslöja vilka länder det rör sig om.

– Än så länge har vi haft fokus på den svenska verksamheten och att samtidigt bygga vidare på vår digitala plattform. Parallellt med detta har tittat på olika marknader som skulle kunna vara aktuella. Och vi ser ju att det finns ett stort behov och möjligheter även på andra marknader.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.