Allied Telesis gör omstart i Sverige

Nätverksföretaget Allied Telesis gör en omstart i Sverige. På åtgärdslistan står rekrytering av personal och på lite sikt ökat fokus på företagskunderna.

Allied Telesis gör omstart i Sverige

I Sverige har Allied Telesis i runda tal 80 procent av sina affärer hos stadsnäten, exempelvis Jämtkraft Energi, Telge Energi och Sandviken. Ambitionen är att även komma ut med de företagsanpassade paketeringar som finns i produktportföljen.

Men i första läget handlar det om att återuppbygga den svenska organisationen för att säkra stadsnätsaffärerna.

– Vi håller på att rekrytera en person och hoppas att kunna växa vidare successivt, säger Fredrik Göransson, country manager för Allied Telesis sedan i juli i år.

Han fick ta vid när den tidigare Sverigechefen Thomas Drape slutade och är i nuläget ensam kvar i organisationen. För ett år sedan var man fyra anställda.

Liknande krav

Fredrik Göransson kommer framförallt att diskutera gigabit till slutkunderna och ipv6 med de svenska nätoperatörerna inför 2010. Men Allied Telesis har också ett par andra käpphästar högt upp på agendan: nätverkslösningar med hög återhämtningsförmåga och kostnadseffektivitet.

– Vi börjar se likheter i de krav som ställs av cheferna för stora företagsnätverk och de som är ansvariga för stads- och öperatörsnät, konstaterar Takayoshi Oshima, vd för Allied Telesis globalt.

De svarar på den här trenden dels genom att dra nytta av egenskaperna hos produkterna för operatörsnät i de lösningar som är tänkta för företagsmarknaden, dels genom att införa ny teknik i produktserierna x900 och x600.

Bygga robusta nät

Genom att implementera teknikerna LACP, Link Aggregation Control Protocol, och VCStack, Virtual Chassis Stacking, skapar Allied Telesis en infrastruktur med hög återhämtningsförmåga utan vilande utrustning.

– Vi har gjort oss av med många av de redundanta länkarna och mycket av den utrustning som tidigare gav en viss återhämtningsförmåga och presenterar i stället en nätverkslösning som är både aktiv och robust, säger Takayoshi Oshima.

Förhålladet mellan pris och funktion är något som Allied Telesis gärna lyfter fram. Enligt den italienske partnerchefen Francesco Stramezzi ligger man oftast på halva priset jämfört med de stora konkurrenterna.

Partner med IBM

Det är en bild som Fredrik Göransson bekräftar. Samtidigt vittnar han om hård prispress på marknaden, inte minst hos stadsnäten.

– Det är många stadsnät som visar röda siffror. En del behöver nog omvärdera sin plattform och det är en möjlighet för oss, som ligger bra till i pris generellt. Men våra konkurrenter anpassar också sina priser neråt, säger han.

Konkurrrensen på företagsmarknaden är knappast mindre. Ändå hoppas Fredrik Göransson att Allied Telesis ska kunna vinna förtroende hos svenska företag och organisationer. Man har ett samarbetsavtal på plats med IBM. Nu det gäller det att göra konkreta affärer av det.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.