Allt du behöver veta om Ios 8

Apple Fokus i nya Ios 8 är säkerhet och ökad produktivitet. Men Apples nya operativsystem innehåller mycket mer än så.

Allt du behöver veta om Ios 8

De första detaljerna för Ios 8 presenterades redan i juni. Fokus ligger till stor del på ökad produktivitet i meddelanden och kalender, säkerhet och dataskydd samt device managament-funktioner som kan hjälpa it-avdelningen. Om detaljerna kan du läsa i vår artikel från 3 juni.

Smartare textinmatning

Utöver de nyheter som vi skrev om i juni presenterades även ett flertal nya igår kväll. Till exempel har Apple satt in fler funktioner i Meddelanden. Nu kommer man bland annat kunna sända röstmeddelanden samt visa platsangivelser med medföljande karta direkt i appen. En kär nyhet för den som hellre skickar röst-memo än skriver mejl.

För den som skriver mycket e-post och meddelanden kommer en positiv nyhet i form av prediktiv textinmatning. Inte bara genom auto-correct som tidigare, nu kommer det även finnas ett fält ovanför tangentbordet som under tiden du skriver föreslår tänkbara ord.

Det ska bli enklare att svara på e-post, sms och meddelanden i sociala medier utan att byta app genom en liten notifieringsrad.
Det ska bli enklare att svara på e-post, sms och meddelanden i sociala medier utan att byta app genom en liten notifieringsrad.

Fest för multitaskaren

När du får e-post eller meddelanden under tiden du, till exempel, läser nyheter genom Safari kommer du inte behöva öppna appen för att svara. När notifieringen dyker upp i toppen av skärmen kan du direkt svara utan att stänga ner ditt aktuella fönster.

Assistenten Siri kommer efter uppdateringen att kunna hantera 23 språk, däribland svenska, norska, danska och finska.

Framtidens användning

Utvecklare fick redan igår ladda ner Ios8 och för dem finns ny potential. Till exempel öppnar Apple upp sin fingeravtrycksläsare för apputvecklare. Touch ID, som tidigare endast fungerat för att komma förbi skärmlås och för att utföra köp i Itunes, får nu användas som fingeravtrycksläsare för att komma åt appar inuti telefonen.

På eventet visade Apple upp exempel med betalningstjänster där endast fingeravtrycket krävdes för att komma in i applikationen.

Iphone 4 utanför

Det aktuella lanseringsdatum är den 17 september. Alla de senaste modellerna av Iphone och Ipad, samt Ipod, kommer vara kompatibla med uppdateringen. Dock sätter man gränsen vid Iphone 4S och därmed lämnas Iphone 4, släppt 2010, utanför.

Hur utrullningen går när användarna börjar ladda ner uppdateringen återstår att se. Vid förra släppet ställde Ios 7 till det för många företaga då det visade sig operativsystemet krånglade med flertalet av operatörernas mobila växlar. Hur det blir den 17 september återstår att se.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.