Alltele: ”Ingen blir glad av en missnöjd kund”

Operatörer Även om Alltele skulle vinna den överklagade upphandlingen av Härryda kommuns telefoni är det är inte säkert att de vill vara kvar som leverantör.
– En missnöjd kund innebär massor av merarbete och gör ingen glad, säger Henrik Salomonsson, marknadschef på Alltele.

Det viktigaste skälet för Alltele att överklaga Härryda kommuns telefoniupphandling ända till Kammarrätten är inte att behålla dem som kund menar Henrik Salomonsson.

– Vi är inte roade av att ha en kund som inte är nöjd och som dessutom inte varit det under lång tid.

Istället menar han att det finns formuleringar i Förvaltningsrättens dom som är viktiga att slå ner på inför framtiden. Kammarrätten har också precis meddelat att Alltele får prövningstillstånd för sin överklagan med motiveringen att den tidigare domen innehåller brister.

– Utan att ha några konkreta belägg för det skulle jag vilja påstå att det saknas en del kompetens hos förvaltningsrätterna när det gäller den här typen av upphandlingar.

Inte lönsamt med missnöjda kunder

Ti: Men om det trots allt skulle bli så att Härryda kommun tvingas göra om upphandlingen och ni vinner den, vill ni verkligen ha dem som kund.

– Det måste vi ta ställning till, men från mitt perspektiv är det ingen situation vi vill ha. Att sitta med en missnöjd kund innebär en massa merarbete för oss som leverantör vilket gör att det knappast är lönsamt. Dessutom är det ingen som blir glad av att jobba med missnöjda kunder och det påverkar arbetsklimatet negativt.

Att det finns ett kortsiktigt ekonomiskt incitament att överklaga eftersom man som operatör under överklaganstiden får fortsätta att leverera tjänster är inget Henrik Salomonsson vill kännas vid.

– Det är inget som påverkat vårt beslut och vi har inte heller som en del andra operatörer bytt prislist när avtalstiden gått ut. Härryda har samma priser som tidigare.

Har sett över rutinerna

Det olycksaliga misstaget att förra veckan avsluta 90 av Härryda kommuns 150 telelinjer beklagar han. Alltele stänger sin egen plattform för fast telefoni för att istället köpa tjänster från TDC. Någon kopplade helt enkelt bort fel förbindelser under den pågående migrering som pågår fram till sommaren.

– Så fort man drog pluggen insåg man att det blivit fel och stoppade resten av urkopplingen. Men att återställa en fysisk access tar tid och även om vi direkt lade en expressbeställning och betalade extra tog det fyra eller fem arbetsdagar innan linjerna var i funktion igen, säger Henrik Salomonsson.

Han försäkrar att samma problem inte ska kunna drabba Härryda kommun eller någon annan kund igen?

– Vi har så klart sett över våra säkerhetsrutiner så att det här absolut inte ska upprepas.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.