Amazon visar antenner för internetuppkoppling via satellit

nätverk Project Kuiper är Amazons utmanare till Starlink från Spacex.

Amazon visar antenner för internetuppkoppling via satellit

Under nästa år utmanas SpaceX och Starlink av en annan tjänst som utlovas leverera ungefär samma sak: internetuppkoppling via satellit från i stort sett vilken plats som helst på jorden.

Amazon har jobbat på sitt Project Kuiper under flera års tid och nu visar man upp tre olika antenner som ska användas för att kommunicera med satelliterna som levererar internetuppkopplingen.

Antennerna är inte att betrakta som helt färdigställda, men vi får ändå en uppfattning om storleken och utformningen. Den minsta antennen kan leverera överföringshastigheter på upp till 100 Mbps och är tänkt att användas som en portabel antenn. En lite större modell, som väger omkring 2,5 kilo kan leverera hastigheter på upp till 400 Mbps. Den tredje, och största, modellen är avsedd för kommersiellt bruk och kan komma upp i gigabithastigheter.

Samtliga antenner kommer att vara baserade på Amazons egenutvecklade chip Prometheus, som också kommer att användas ombord på tillhörande satelliter.

Enligt Techcrunch väntas Amazon skjuta upp de två första prototypsatelliterna för Project Kuiper-projektet någon gång under 2023. De första kunderna kommer att kunna börja använda sig av tekniken i slutet av 2024.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.