Analogt lever ännu

Fax Utbudet av ata-boxar för anslutning av analog utrustning till ip-växlar har blivit allt mindre de senaste åren men nu kommer ett välbehövligt tillskott i form av Grandstream HT802.

Analogt lever ännu

Det är kanske inte så konstigt att flera stora tillverkare tagit bort ata-boxarna ur sortimentet, allt färre företag, organisationer och privatpersoner använder helt enkelt analog teleutrustning. Men en väl beprövad pryl från förra århundradet vägrar att dö – faxen. Den är fortfarande ett oumbärligt arbetsredskap inom flera branscher, till exempel inom sjukvården och på många advokatbyråer. Därför finns det ett behov av bra ata-boxar som gör att man kan koppla den analoga faxen till en modern ip-baserad företagsväxel, men utbudet har som sagt dessvärre blivit ganska skralt.

En tillverkare som går mot strömmen är Grandstream som nu lanserar helt nya ata-boxen HT802 (där HT står för Handy Tone). Boxen har två analoga uttag och stöd för två separata sip-konton i växeln, nummerpresentation och inte minst viktigt fax över ip enligt standarden T.38. Lite udda är också att HT802 har en inbyggd konferensbrygga som gör det möjligt att hålla trepartsmöten också via analog telefon.

En så vitt vi vet helt unik sak med Grandstreams nya ata-box är också att den har stöd för hd-ljud i form av ljudkodarna g720 och Opus. Något riktigt hd-ljud lär det vara svårt att klämma ur en analog telefon men tekniken ger i alla fall bästa möjliga ljud att konvertera.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.