Analys: Röstsamtal fortfarande livsviktigt

Corona Video javisst, men mobila röstsamtal är fortfarande en centralt viktig kommunikationssignal. Det menar analysfirman Globaldata.

Analys: Röstsamtal fortfarande livsviktigt

På senare tid har det pratats enormt om video och vad det ger vår kommunikation. Men trots att bildteknik absolut har en viktig roll att spela när vi inte längre kan ses fysiskt – får vi inte glömma bort gamla hederliga telefonsamtal. För i kristider så blir de än viktigare.
– En tredjedel av världens befolkning sitter fast hemma, vilket har gjort att mobilsamtalen ökar under Covid-19 karantänen. Klassiska sms har också ökat, detta trots gratis röst- och meddelandekanaler, säger Andy Hicks, chefsanalytiker på Globaldata.

Även om fokus har legat på hur streaming, nya videokonferensverktyg och gaming tar upp bandbredd – är ökningen av telefonsamtal rejält. Amerikanska AT&T rapporterar att genomsnittssamtalen nu är mellan 25-41 procent längre än innan virusutbrottet. I Spanien har det till och med gått så långt att mobiloperatörer gått samman och ber invånare att använda fasta telefoner mer.

Enligt Globaldata är skälen till att så mycket mer trafik går via mobilen – att den helt enkelt är mer lättillgänglig och ”normal” jämfört med att kommunicera via datan. Därtill så ger mobilnäten en alternativ uppkoppling om det är så att vanliga IP-nätverket är överbelastat.
– Den här pandemin har demonstrerat att röstsamtal är långt ifrån dött. Mobiloperatörer borde fortsätta att utveckla röst- och meddelandetjänster därtill kan andra kommunikations- och samarbetslösningar dra nytta av att inkorporera mobilnäts-kapacitet i sina egna erbjudanden, säger Andy Hicks.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!