Analysen: Qualcomm är världsledande

5G Ledande inom halvledareindustrin och den som ligger bäst till för att lyckas inom 5g de kommande två till fem åren. Enligt GlobalDatas senaste analys har Qualcommm en lysande framtid.

Analysen: Qualcomm är världsledande

En av de tio hetaste globala trenderna just nu är 5g och det är ingen underdrift att säga att radiotekniken kommer att påverka stort de kommande åren. Inom halvledarindustrin är den jämte datacenter, ai, autonoma fordon, indusrinätverk, gaming och ”ambient commerce” det hetaste.
Och i GlobalDatas senaste analys av branschen framkom det att endast Qualcomm kvalificerar sig som ett ”ledande bolag” inom 5g.
– Företag som investerar på rätt teman blir framgångshistorier medan de som missar antingen hamnar på efterkälken eller går under helt, säger Cyrus Mewawalla, ansvarig för tematisk forskning på GloblaData.

Ett av skälen till att Qualcommm nu är ensam är att Intel stängde igen butiken för 5g smartphones. Och det i kombination med att Apple nu kommer att köpa modemchip för 5g av företaget gör att man ligger bra till.
Enligt analysbolaget kommer 5g-abonnemangen vara få under 2019 (runt fem miljoner) men till 2023 räknar GloblaData med att de vuxit till 850 miljoner – vilket motsvarar åtta procent av marknaden.
– På senare år har teleoperatörer kämpat med omvandla den snabbt ökade efterfrågan på mobiltadta till intäktsökning. Men med 5g kommer helt nya möjligheter komma, inte minst när det kommer till marknadsvertikaler som energi och kraftbolag, tillverkning samt hälsovård, säger Cyrys Mewawalla.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter