Analysen: Telekom står starkt i coronokrisen

Rapport Få överraskningar och tecken på god motståndskraft. Globaldata har analyserat den europeiska telekombranschen och enligt dem så är marknaden stabil.

Analysen: Telekom står starkt i coronokrisen

Det är i en kvartalsgenomgång som Globaldata tittat på de stora operatörerna Vodafone, Telefonica, Deutsche Telekoml, Orange och BT. I denna framgår det att även om samtliga flaggade för förluster när det koma till roamingingkomster, så visade många positiva tecken på andra områden. Och inte minst – ännu så länge har corona inte inneburit att 5g-strategier eller andra omstruktureringsporjekt fått ändrats.

En viktig sak som framkom i Globaldatas analys var att digitaliseringen accelererats och att några av operatörerna börjar se nya inkomster när det kommer till olika digitala tjänster och service.
– Vid det här laget så ser vi olika nivåer av försiktig optimism. Vissa operatörer som Detusche Telekom och Orange är så upplyfta av sina Q1-resultet att de har indikerat att de inte förväntar sig något större avsteg från sina finansiella mål för hela året. Andra, såsom BT och Telefonica har kommunicerat ett mer omständligt tillvägagångssätt och kommer inte levererar någon prognos för året 2020/2021m, säger Emma Mohr-McClune på Globaldata.

Vidare så skriver Globaldata att COVID-19 har gjort att operatörernas fokus på digital försäljning och support ökat. Där har flera operatörer pekat mot att pandemin har inneburit att migrationen av kundservice/bemötande över till automatiserade kanaler har ökat.
– Alla operatörer i Europa borde se krisen som ett gyllene tillfälle att trycka kunder mot digitala kanaler, säger Emma Mohr-McClune.

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.